Publicus: vezet az ellenzék. Nézőpont: vezet a Fidesz
Már csak 41 nap van a választásig
Publicus: vezet az ellenzék. Nézőpont: vezet a Fidesz

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 02. 21.
Az ellenzéki kötődésű Publicus szerint Márki-Zay Péterék átvették a vezetést a Fidesszel szemben, a kormányhoz közeli Nézőpont ezzel szemben kormánypárti előnyt mér negyvenegy nappal a választás előtt.

Érdekli a téma? Hasonló tartalmakért kövesse a Heteket Youtube-on is!

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából készített országos reprezentatív közvéleménykutatásbanvizsgálta a kormány és az ellenzék támogatottságát.

Az inkább ellenzéki kötődésű kutatóintézet felmérése szerint ha most vasárnap országgyűlési választások lennének, 

a válaszadók 34 százaléka az Egységben Magyarországért szövetségre, 32 százaléka pedig a Fidesz-KDNP szövetségére szavazna.

A Kétfarkú Kutyapárt támogatottsága 1, a MI Hazánk Mozgalomé 2 százalék; az összes egyéb párt összesen 1 százaléknyi támogatottsággal bír. A bizonytalanok aránya 30 százalék.

A Publicus megjegyzi, hogy az elmúlt hónapokban az ellenzék és a Fidesz támogatottsága fej-fej haladt egymás mellett. Néhol inkább az ellenzék állt jobban, például az előválasztások alatt és után. Ez az előny 2021 decemberre elolvadt, és januárben is hasonló eredményt mértek. 

Szerintük február első felére egy trendforduló látszik körvonanazódni: a Fidesz-KDNP támogatottsága egy százalékpontot csökkent, és az Egységben Magyarországért pedig két százalékpontot nőtt.

Nézőpont: A Fidesz vezet

A Publicus kutatásával szemben a kormánypárti Nézőpont Intézet Fidesz előnyt mért. Szerintük, ha most vasárnap lettek volna választások, 

a kormánypárt minden második pártlistás szavazatot megkapott volna (50 százalék), míg a baloldal közös listája a szavazatok 43 százalékára számíthatott volna. 

A két küszöbostromló kispárt, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt továbbra is 3-3 százalékon áll, míg a korábban egyéb kategóriába sorolt maradék egy százaléknyi aktív szavazó már nem valamilyen egyéb pártra adná voksát, hanem úgy tűnik, hogy Gattyán György pártját röpítik majd egyszázalék fölé.

A Nézőpont szerint „a felszín alatt” látható egy fontos változás. Míg januárban a becsült baloldali tábornak kevesebb mint a negyede (24 százalék) volt bizonytalannak tekinthető, február közepére arányuk 40 százalékra nőtt. 

Mindez azt jelenti, hogy tíz, elvileg a baloldali listára szavazó polgár közül négy nem biztos a dolgában. 

Kikacsinthat más pártok felé vagy dönthet a választás napi otthonmaradásáról is. A romló eredmények oka alighanem a miniszterelnök-jelölt vitatott fellépésében keresendő, magyarázkodás helyett a baloldali szavazók növekvő aránya választja a nyílt kiállás helyett a rejtőzködő támogatást.

(Publicus, Nézőpont)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!