A Nézőpont szerint egyértelműen vezet a Fidesz, a Medián szerint óriási csata lesz
A Nézőpont szerint egyértelműen vezet a Fidesz, a Medián szerint óriási csata lesz

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 03. 22.
A Nézőpont Intézet szerint egy most vasárnap tartott országgyűlési választáson az aktív szavazók 49 százaléka a Fideszre voksolna, 41 százalékuk a baloldali közös listára szavazna. A Medián szerint is valószínűbb a Fidesz győzelme, de kétesélyes a választás.  

Az intézet szerint két héttel a választások előtt sem zárul az olló a két nagy politikai tömb között, ráadásul az adatokból úgy tűnik, hogy az orosz-ukrán háború kifejezetten a kispártok támogatottságára hatott negatívan.

A Nézőpont Intézet március 16. és 21. közötti közvélemény-kutatása alapján egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson az aktív szavazók közel fele (49 százalék) a Fidesz-KDNP országos listájára szavazna, a baloldali összefogás pedig a szavazatok 41 százalékára számíthatna. 

A háború a kispártok számára kedvezőtlen hatást mutat: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt továbbra is az aktív szavazók 3 százalékára, a Mi Hazánk viszont már csak 2 százalékukra számíthatna.

Hann Endre: Kétesélyes a választás

Közben a Medián közvélemény-kutató igazgatója, Hann Endre a 444.hu-nak nyilatkozva arról, beszélt: „Egyértelmű, hogy kétesélyes a választás”.

A kutató valószínűbbnek tartja a Fidesz győzelmét, 

ugyanakkor szerinte egyelőre nem lehet határozott előrejelzést adni. Hann Endre szerint a választásig hátralévő időszak óriási mozgósítási csata lesz.

Hazafiság vs. Európa-pártiság

Közben a Závecz Research friss kutatásából – melyet a 24.hu megbízásából készítettek – az derül ki, hogy a választók a miniszterelnököt megbízhatóbbnak és jobb hazafinak tartják, mint ellenzéki ellenfelét. Márki-Zay Péter az Európa-pártiságban előzi Orbán Viktort.

A felmérésben a válaszadóknak tíz tulajdonsággal kapcsolatban kellett megmondaniuk, hogy egy 1-től 5-ig terjedő skálán mennyire tartják jellemzőnek azt Orbán Viktorra és ellenzéki kihívójára (1 – egyáltalán nem jellemző, 5 – teljes mértékben jellemző). 

Az összes megkérdezett véleménye alapján Orbán legjobb tulajdonsága a felkínált lehetőségek közül az, hogy hazafi, valamint hogy nemzetközileg elismert – ezekre egyaránt 3,4 pontot kapott. A legkevésbé a válaszadók szerint az őszinteség jellemző rá, és az, hogy Európa-párti lenne (3-3 pont), de a megbízhatóság terén is csak egy tizeddel lett jobb eredménye.

Az Európa-pártiság egyértelműen Márki Zay Péterre jellemző jobban (3,5 pontot kapott Orbán hármas osztályzatával szemben), míg a hazafiság és a nemzetközi elismertség Orbán Viktorra igaz inkább a választók szerint (3,4 pontjával szemben kihívója mindössze 2,9 és 2,6 pontot szerzett ezekben a kategóriákban).

Az őszinteség és a megbízhatóság pedig nagyjából egyformán vall rájuk a válaszadók megítélése alapján, bár az utóbbinál Orbán 0,3 pontos előnye közel van ahhoz, hogy a hibahatáron túli különbség legyen.

(Hetek / Nézőpont / 444 / 24.hu)

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!