Percről percre: Óriási fordulat Franciaországban, a szélsőbaloldal nyert, a francia miniszterelnök lemond
Élő hírfolyam a francia nemzetgyűlési választások második fordulójáról
Percről percre: Óriási fordulat Franciaországban, a szélsőbaloldal nyert, a francia miniszterelnök lemond

Forrás: Facebook/Marine Le Pen

2024. 07. 07.
Vasárnap tartották a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelyen az előrejelzések szerint a radikális baloldal győzött, ők alakíthatnak majd kormányt. Kövesse velünk a fejleményeket percről percre.

22:00 - Élő hírfolyamunkat itt lezárjuk

Az eredmények elemzésével, fejleményekkel, újabb hírekkel holnap jelentkezünk itt és a többi platformon is. Tartsanak velünk akkor is. Ebben a podcastben összefoglaltuk a fontos tudnivalókat pár percben.

21:40 - Mi jön most?

Az Új Népfront az utolsó pillanatban alakult meg a választások előtt, most viszont a legtöbb helyet ők szerezték meg. Viszont mivel nincs abszolút többségük, nem tudni, hogy ez az eredmény mit jelent majd a következő napokra nézve. 

Az sem segít sokat rajtuk, hogy a szövetség nagyon sok, máshogy gondolkodó baloldali-zöld-radikális pártból áll. A mérsékeltebb tagok akár még kísértést is érezhetnek arra, hogy Macron csoportjával összeállva alkossanak egy balközép kormányt. 

Ha ez nem működik, akkor jöhet a kisebbségi kormányzati felkérés, vagy végső patthelyzet esetén egy technokrata kormány felállítása. Az viszont nem sokáig élne túl. 

Szinte garantált az instabilitás, főleg, hogy még egy évig nem lehet a törvények szerint új választást kiírni. 

21:32 - Le Pen: a győzelmünket csak elhalasztották

Marine Le Pen újságíróknak úgy nyilatkozott magabiztosan, hogy a győzelmüket egyszerűen csak elnapolták, és ő már látja a mai nap eredményeiben a holnap győzelmének magjait. Úgy véli, Macron helyzete ezzel az eredménnyel tarthatatlan.

21:23 - A francia miniszterelnök bejelenti lemondását

Gabriel Attal francia miniszterelnök, Macron szövetségese és jelöltje úgy fogalmazott, hogy egyik szélsőségesség sem tudott abszolút többséget szerezni – és sikerként könyveli el, hogy háromszor annyi képviselőjük lesz, mint amit a kampány kezdetén számukra becsültek. Elismerte ugyan, hogy az ő pártjának, szövetségének sem lesz többsége, és ezért be fogja nyújtani a lemondását a francia elnöknek holnap reggel.

21:05 - A pártok önálló versenyében a Nemzeti Tömörülés nyert

Ez inkább érdekesség, mint súllyal bíró eredmény. Ha nem a pártszövetségeket, koalíciókat nézzük, akkor a pártok önálló versenyében Le Pen pártjának van a legtöbb képviselője a nemzetgyűlésben.

 

21:00 - Óriási kérdés, hogy ki lesz a miniszterelnök

Három nagy tömb alakul a francia nemzetgyűlésben, és egyelőre lehetetlen megbecsülni, hogy mégis milyen formátumban tudna koalíció alakulni, és kicsoda lehetne a kormányfő a következő ciklusban. 

20:51 - Maréchal szerint nem tükrözi a nemzetgyűlés a francia emberek véleményét

A nemzeti-jobboldali politikus, Marion Maréchal a BFMTV-n úgy fogalmazott, hogy szerinte ez a nemzetgyűlés nem reprezentálja azt, hogy mit gondol a francia nép.

20:40 - Jordan Bardella is megtartotta beszédét

A Nemzeti Tömörülés csúcsjelöltje, Jordan Bardella elismerte, hogy ma nem fognak győzni - szerinte egy dicstelen szövetség lökte Franciaországot Jean-Luc Mélenchon és a radikális baloldal karjaiba. 

Bardella szerint ennek ellenére a Nemzeti Tömörülés a történetének legfontosabb áttörését érte el, és minden erejükkel azon lesznek, hogy visszaadják a hatalmat a nép kezébe, hogy ne a felső hatalmak játsszák le egymás között, Franciaország jövőjét.

 

20:32 - Teljes patthelyzet várható

Bár a végleges eredmények még nincsenek meg, és a politikai elemzők sem tudtak a kormányalakítást tekintve komoly következtetéseket levonni - de óriási kérdés, hogy ekkora kisebbséggel vajon a radikális baloldal hogyan tudna kormányt alakítani. Ha összefognak Macronnal, az egy rendkívüli irányváltás lenne Franciaország számára, míg annak is nulla az esélye, hogy a Nemzeti Tömörüléssel alakítsanak kormányt a centrum pártjai. Szóval talán izgalmasabb lesz a következő időszak, mint önmagában a mai nap. 

20:29 - Ezen az exit pollon jól láthatóak a szövetségekben ülő pártok mandátumarányai is

 

20:23 - "Mocsárba rántotta Macron Franciaországot"

A Nemzeti Tömörülés alelnöke, Sébastien Chenu úgy fogalmazott, hogy egy totálisan természetellenes szövetség azt eredményezte, hogy a macronisták lényegében az Új Népfrontot választották meg. "Olyan világban vagyunk ezzel, amit Emmanuel Macron elképzelt, egy mocsárban, amelybe belerántotta Franciaországot" - fogalmazott.

20:21 - Egy újabb előrejelzés

 

20:17 - Mélanchon: az elnök ismerje el a vereségét

Úgy tűnik, a radikális baloldal annyira nagyot nyert ma, hogy ismét kőkeményen nekimentek a velük egyébként kiegyező francia elnökkel. Jean-Luc Mélanchon a választási eredményértékelő beszédében arról beszélt, hogy a szélsőjobb távolkerült ma a többségtől, az eredményeik egy kiemelkedő mozgósításnak köszönhetőek. Szerinte az elnöknek meg kell hajolnia az eredmény előtt, és elismernie a vereségét, a miniszterelnöknek pedig távoznia kell. Az elnöknek pedig kötelessége felkérni a radikális baloldalt a kormányalakításra, amelyre a pártszövetség Mélanchon szerint készen áll.

20:13 - A Nemzeti Tömörülés reményei odavesztek

Legalábbis, ami a választási győzelmükre vonatkozik. Le Pen pártja hatalmasat lépett előre két év alatt, de ez egyértelműen minden várakozásukat alulmúlja, mivel ők az abszolút többségre hajtottak, amelyhez úgy tűnik - a másik két politikai ellenfelük közelebb került, mint ők maguk. 

Mindez annak köszönhető, hogy a Macron-féle szövetség és a radikális baloldal kölcsönösen visszaléptette a jelöltjeit egymás javára, hogy ezzel akadályozzák meg a Nemzeti Tömörülés jelöltjeinek győzelmét. 

20:05 - Egy másik előrejelzés még durvább baloldali áttörést jósol

 

20:01 - Sokkoló exit poll

Kijött az első előrejelzés a francia választásokról: minden korábbi közvélemény-kutatást alulmúlva, úgy tűnik, a Nemzeti Tömörülés csak a harmadik helyen végez majd a választáson - a radikális baloldalnak 172-192 képviselői helyet jósolnak, a Macron-féle elnöki szövetségnek 150-170 helyet, míg a Nemzeti Tömörülésnek pedig 132-152 helyet. 

 

19:58 - Itt tudja angolul nézni

az eredményeket, exit pollokat: 

19:55 - És egy kis budapesti fejlemény

Nincs köze a francia választáshoz, de a kedves olvasóhoz annál inkább: döntött a Kúria, újra fogják számolni az ÖSSZES budapesti szavazatot, ami a főpolgármester-választásra vonatkozik. 

19:47 - Még egyszer utoljára

A választások előtti utolsó becslések erre vonatkoztak. Itt a Nemzeti Tömörülés messze alulmaradt a szükséges abszolút többségtől.

 

19:42 - Kevesebb mint 20 perc az első exit pollokig

8 órakor fogják ezeket először közzétenni.

19:37 - Két helyen már nyert a Nemzeti Tömörülés ma

Ezek pedig az Indiai-óceáni két körzet: Reunion és Mayotte. 

 

19:26 - Kifecsegték, a radikális baloldal örülhet ma?

Habár 8 óráig nem szabad eredményeket, illetve exit pollokat közölni, egy újságíró már megszellőztette, hogy az Új Népfront örülhet majd ma este. Később a posztját viszont törölnie kellett, mert rászóltak.

19:13 - A francia tévé élő közvetítése

18:57 - Macron találkozóra hívta a szövetségeseit

Miközben Franciaország az eredményekre vár, Emmanuel Macron francia államfő az Élysée-palotába hívta a szövetségeseit, köztük Gabriel Attal francia miniszterelnököt, hogy tanácskozzanak. Felkészülnek minden eshetőségre.

 

18:41 - Beszédes üzenet az érvénytelen szavazatok között

Van, ahol már elkezdték összeszámolni a szavazatokat. Ezek között időnként üzenetek is vannak - ezen például az áll: se egyik, se másik.

 

18:30 - Összefoglaló a választási kampányról, és a második forduló esélyeiről

18:18 - Le Pen szerint elérhető a többség

Azt írta a Facebook-oldalán, hogy 2022-ben is azt mondták a közvélemény-kutatók, hogy csak 40 képviselőjük lesz, aztán 89 mandátumot szereztek. Szerinte elérhető a hírek ellenére is az abszolút többség.

18:04 - Most zárnak az urnák sok helyen

Habár a nagyvárosokban este 8 óráig lehet voksolni, a legtöbb vidéki városban, településen most zárják az urnákat. Hamarosan fény derül az eredményekre.

17:51 - Kicsit más téma, de

Orbán Viktor a jelek szerint titokban Kínába utazott. Még a héten pedzegette azt, hogy lesznek meglepetései a jövő héten is a békemisszióját tekintve, ugyanis pár napon belül Kijevet és Moszkvát is meglátogatta. Most pedig a 444 arról ír, hogy Kínába tart egy repülőgépen. 

17:33 - Macron nem fog lemondani

A francia elnök kijelentette, hogy bárkit is választanak ma győztesnek, nem fog lemondani, egészen 2027-ig hatalmon marad.  (BBC)

17:14 - Elképesztő választási részvétel

Már 59,71 százaléka ment el a franciáknak választani, 1981 óta nem volt ilyen magas ez az arány. Az urnákat kevesebb mint három óra múlva, este 8 órakor zárják. Két évvel ezelőtt ez az arány mindössze 38,11 százalék volt. Hogy mindez kinek kedvez? Az nézőpont kérdése. Elemzők szerint nem Le Pennek, nekik nincs ennyi tartalék szavazójuk - de a Nemzeti Tömörülés vezetője szerint az embereknek elegük van Macronból, és a vele szövetkező radikális baloldalból is. 

16:55 - Mindent bereteszelnek

Párizsban szinte minden üzlet ablakát így befedik, mert attól tartanak, a választási eredmény után elszabadulnak az indulatok.

 

16:37 - Ki rendez zavargásokat az utcán?

A média és a politikusok azt sugallják, hogy szélsőjobboldali radikálisok fogják lángba borítani a francia nagyvárosok utcáit a választás után. Marine Le Pen viszont emlékeztetett rá: nem a Nemzeti Tömörülés az, amelyik egy választási eredmény ellen demonstrál, hanem a szélsőbaloldal. Ahogyan egyébként az első forduló után is tették.

 

16:30 - 5 lehetséges forgatókönyv mára

1. A Nemzeti Tömörülés csodával határos módon abszolút többséget szerez. Jordan Bardella lesz a francia miniszterelnök, Macron pedig 2027-ig marad elnök.

2. A Nemzeti Tömörülés szerzi a legtöbb helyet, de nem eleget. Bardellát kérik fel a kormányalakításra, de visszautasítja, majd egy egységfront alakít kormányt ellenük. A koalícióalakítás elhúzódik, az olimpiára és a nyárra marad a mostani kormány. 

3. A radikális baloldal szerzi meg a többséget meglepetésre. 

4. Semmilyen koalíciós többség nem elérhető, ezért Macron egy technokrata kormányt alakít civil közszolgákból, nem politikai szereplőkből. 

5. A jelentős Nemzeti Tömörülés-győzelem és minden tervének kudarca miatt, Macron bejelenti a lemondását.

16:02 - A Választási Földrajz elemzése

A második fordulóban 250 választókerületben kellene győznie Le Penéknek, hogy a kormányra kerülés közelébe kerüljenek. Szerintük csodára lenne szüksége a Nemzeti Tömörülésnek, hogy megszerezzék a nemzetgyűlés többségét - de nem érdemes lebecsülni a Macront büntetni kívánok tömegeit sem. A részletes elemzésük térképekkel a Telexen olvasható.

15:48 - Le Pen a választások után csatlakozhat a Patrióták frakciójához

15:35 - Négy évtizede nem volt ilyen magas a részvétel

A választásra jogosultak 26,63 százaléka adta le vasárnap délig a szavazatát a francia nemzetgyűlési választások második fordulójában, ami csaknem egy százalékponttal magasabb az első fordulós részvételnél - közölte a francia belügyminisztérium.

Ilyen sokan 1981 óta nem vettek részt parlamenti választásokon a délelőtti órákban, akkor 28,3 százalékos volt a részvétel arány délig.

Az urnákat a kisebb szavazókörökben este 6 órakor zárják le, a nagyvárosokban este 8 óráig lehet szavazni.

13:25 - Egy párizsi főrabbi szerint a zsidóknak nincs jövőjük Franciaországban

Az antiszemitizmus óriási probléma Franciaországban, a párizsi Grande Synagogue főrabbija azt mondja, nincs jövője a zsidóknak az országban, a fiataloknak azt javasolja, vándoroljanak Izraelbe, vagy más országokba. 

Franciaországban található Európa legnagyobb zsidó közössége, mintegy félmillió fő - az antiszemita attrocitások az október 7-ei mészárlás óta rendkívül megszaporodtak. A francia zsidók megosztottak: most először nem igazán a szélsőjobboldal előretörésétől tartanak, hanem a radikális baloldali csoportoktól.

13:20 - A radikális baloldal elismerné a palesztin államot

Jean-Luc Mélanchon, a radikális baloldal vezére a kampányrendezvényén arról beszélt, hogy ha abszolút többséget szereznek a választáson, akkor el fogják ismerni a palesztin államot. 

Emlékeztetett rá, hogy már hónapok óta tüntetnek az úgynevezett gázai "mészárlás" ellen. Szerinte a gyarmatosítás nem vezet sehova. (Ez a baloldali politika odáig vezetett, hogy jelentősen megnőtt az antiszemitizmus Franciaországban)

Csak a tisztázás végett: a háborút a Hamasz kezdte, 1200 civilt mészárolt le, és több mint 240 túszt ejtett. Gáza (és Izrael) sincs megszállás alatt. 

 

13:11 - Mbappé intenzíven kampányolt az Európa-bajnokságon

A különböző sajtótájékoztatókon háromszor is felszólalt az úgynevezett szélsőjobboldallal szemben Kylian Mbappé, az elődöntőbe jutott francia válogatott sztárjátékosa. Úgy fogalmazott, hogy nem engedhetik "ezeknek az embereknek a kezébe az országot".

 

13:06 - 30 ezer rendőrt mozgósítottak Párizsban

A politikai széttöredezettség nagyon erőszakossá tette a villámkampányt, rendszeresek voltak az aktivisták elleni fizikai támadások és szóbeli fenyegetések, rasszista és diszkriminatív megszólalások, valamint politikai leszámolások a jobb és baloldali táboron belül.

A feszült légkör egyik jele az is, hogy rendkívüli biztonsági intézkedéssel készül a belügyminisztérium az esti urnazárásra: 30 ezer rendőrt és csendőrt, köztük ötezret Párizsban és elővárosaiban mozgósítanak "az ultrabaloldaliak vagy az ultrajobboldaliak" rendbontásának elkerülésére.

14:55 - Elképesztő patthelyzet is kialakulhat

Bizonytalanságot teremt viszont az, hogy várhatóan egyik tábornak sem lesz kormányzóképes többsége.

Az elnöki hivatal az AFP hírügynökségnek jelezte: vizsgálják azokat a választás utáni lehetséges forgatókönyveket, amelyeket a bizonytalan helyzet teremhet technikailag és intézményileg.

Gérald Darmanin belügyminiszter pénteken arra hívta fel a figyelmet, hogy a "köztársasági szokásjog" alapján a parlamenti választásokat követően a kormánynak le kell mondania. A tárcavezető ugyanakkor jelezte, elképzelhető, hogy az elnök mindaddig megtartja a jelenlegi kormányt, amíg nem sikerül egy olyan új kormányt felállítania, amely a nemzetgyűlés többségének támogatását élvezi. Elemzők szerint ez lehet egy technokrata kormány, de egy olyan RN-nel szembeni nagykoalíció is, amelyben a jobbközép Köztársaságiak, az Együtt pártszövetség és a mérsékelt baloldali pártok kapnának szerepet. A radikális baloldali Engedetlen Franciaországgal viszont nem kíván az államfő szövetséget kötni, s a párt is kizárta részvételét egy koalíciós kormányban.

14:42 - A becslések szerint nem lesz meg a szükséges mandátum

A mandátumbecslések szerint Marine Le Pen pártja a korábbi 89 után 175 és 230 közötti helyre, a baloldal az eddigi 131 helyett 145-190 képviselőre számíthat a nemzetgyűlésben. Az elnöki tábor viszont elvesztheti a 245 fős relatív többségét, s 118-162 képviselővel fog a jövőben rendelkezni.

 

14:37 - Körülbelül 270 helyet kellene szereznie Le Penéknek

Marine Le Pen élesen bírálta a pártja ellen létrejött "köztársasági frontot", mert szerinte ez egy olyan "egységpárt", amelybe olyanok tartoznak, "akik meg akarják tartani a hatalmat a nép akaratával szemben". Ugyanakkor ő és pártja elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Jordan Bardella a pénteki kampányzárást megelőző órákban is annak a reményének adott hangot, hogy ilyen körülmények között is meg tudják szerezni a kormányzáshoz szükséges abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. Ebben az esetben fennállása óta először jutna kormányzati szerephez az RN, és úgynevezett politikai társbérlet alakulna ki, azaz Emmanuel Macron és az ellenzéke által adott kormány közösen vezetné az országot. Marine Le Pen jelezte, hogy ammenyiben pártja 270 helyet megszerez, szerinte már elképzelhető egy Bardella-kormány, mert az abszolút többséghez meg lehetne győzni 19 független jobb- és baloldali képviselőt, akik korábban jelezték, hogy közel állnak hozzájuk az RN javaslatai.

14:28 - Tömeges visszalépések Le Pen ellen

Az elmúlt lényegében arról szólt, hogy a kommunistákat és az antiszemita radikális baloldalt is magába tömörítő Új Népfront kiegyezett a Macron-féle tömbbel - és kölcsönösen visszalépkedtek egymás javára azért, hogy megakadályozzák a Nemzeti Tömörülés győzelmét. 

A baloldal 130, az elnöki tábor 80, míg a jobbközép három jelöltjét vonta vissza az elmúlt héten.

A visszalépések miatt az RN-nek az EP-választások óta felfelé tartó dinamikája hirtelen megtört, és ez a hét közepén fordulópontot hozott a kampányban.

14:22 - Meg is hallgathatja az első fordulóról szóló összefoglalónkat

14:16 - Az első fordulóban Le Penék taroltak

A múlt vasárnapi első fordulóban a szuverenista jobboldali párt minden idők legjobb eredményét érte el: a szavazatok 33,14 százalékát szerezte meg 10,6 millió vokssal. Az RN-nek 39 képviselői helyet már az első fordulóban sikerült elnyernie az 577-ből.

Második helyen végzett a radikális baloldal, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront nevű baloldali szövetség, amely 27,99 százalékos támogatottságot ért el, és 32 képviselői helyzet szerzett meg az első fordulóban, míg Emmanuel Macron Együtt nevű pártszövetsége megismételte az európai parlamenti választásokon elszenvedett vereségét, és a harmadik helyre került a szavazatok mindössze 20,04 százalékával, a 6,57 százalékot elért jobbközép Köztársaságiak előtt.

 

14:00 - Este 8 óráig lehet szavazni

Ezt követően tehetik közzé az úgynevezett exit poll eredményeket, amelyek különösen pontosnak szoktak bizonyulni. A Hetek élőben követi a fejleményeket, eredményeket és a lehetséges következményeket is. A francia választások eredménye kihathat egész Európára is.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!