Paprikát termesztenének magyar kutatók a Nemzetközi Űrállomáson
Paprikát termesztenének magyar kutatók a Nemzetközi Űrállomáson

Shutterstock/Tarasovastock

2023. 09. 08.
Elindult a Debreceni Egyetem kutatása, amelyben innovatív űrkertészeti fejlesztést és tudományos kísérletet végeznek majd.

Ha sikerrel zárul a HUNOR-Magyar Űrhajós Program keretében végzett egyetemi kutatás, akkor akár magyar paprikát is termeszthetnek majd az űrben.

Az egyetemen már a 70-es években is voltak olyan programok, amelyek az űrbe jutatott és visszaérkezett minták földi feldolgozásával foglalkoztak, és az oktatási intézményben évtizedek óta zajlik egy nemesítési program, amelynek eredményeként a Nemzetközi Űrállomáson termesztik majd a kinemesített paprikát.

A nemesítési program egy biotechnológiai alapokon működő üvegházban zajlik, és innen kerülnek majd ki azok a növények, amelyek alkalmasak az űrben való termesztésre.

Fári Miklós, a kutatás koordinátora szerint a program legfőbb célja az volt, hogy olyan paprikát nemesítsenek, amely űrkörülmények között, mikrogravitációban, vagy akár zéró gravitációban is képes fejlődni.

A magyar űrpaprika minden része hasznosítható: a levelei is alkalmasak az emberi fogyasztásra, a szárával pedig rovarokat tudnak táplálni.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!