Oroszország vezető rabbijai döntöttek: nem hagyják el az országot, még ha a moszkvai főrabbi el is menekült
Az országos főrabbi szerint ez árulás lenne
Oroszország vezető rabbijai döntöttek: nem hagyják el az országot, még ha a moszkvai főrabbi el is menekült

en.kremlin.ru/events/president/news

2022. 09. 14.
Az Oroszországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ortodox rabbijai egyeztetéseik után konszenzusra jutottak, és bírálatot fogalmaztak meg az előző moszkvai főrabbival szemben, aki tavasszal elhagyta Oroszországot. Az országos vezetőség nem tervez távozni.

Berl Lazar, Oroszország főrabbija úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy a mostani politikai helyzettől függetlenül sem fogják elhagyni Oroszországot.

Döntésüket az ukrajnai válság tárgyában tartott múlt heti egyeztetések után hozták meg, amely tárgyalások egyúttal ahhoz vezettek, hogy Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi szerződését nem hosszabbították meg. Így tisztségüket hivatalosan elvették tőlük.

„A politika egyáltalán nem a mi dolgunk. A politika miatt otthagyni a gyülekezeteket véleményem szerint egy rabbi számára árulás” – mondta Lazar a moszkvai főrabbi Oroszországból való távozása kapcsán.

„Ez azt jelenti, hogy egy ilyen vezető számára a személyes érdek a fontos, nem pedig az embereink érdeke. Ez az „Ahavat Yisrael” (Izrael népének szeretete – a szerk.) parancsolat közvetlen megsértése.”

Pinchas Goldschmidt még márciusban hagyta el Oroszországot, közvetlenül az ukrajnai háború kitörése után. Távozása után pedig felszólította a többi orosz rabbit is, hogy szólaljanak fel „Oroszország különleges hadművelete” ellen.

Goldschmidt azt is elmondta, hogy az orosz hatóságok nyomást gyakoroltak rá, hogy a háború mellett foglaljon állást. Ugyanakkor nem volt hajlandó beszámolni azokról a konkrét történésekről, amelyek miatt végülis elhagyta az országot.

(CNE/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!