Orbán Le Pennek: európai agglegények lettünk újra
A francia politikus budapesti látogatásán méltatta Magyarországot, mint az „évszázadok óta szabadságharcos nemzetet”
Orbán Le Pennek: európai agglegények lettünk újra

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

2021. 10. 26.
Soha nem látott méreteket öltött az Európai Unióban az ideológiai nyomásgyakorlás - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután a Karmelita kolostorban fogadta Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés elnökét.

A magyar kormányfő, a Fidesz elnöke Marine Le Pennel közös nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: az Európai Bizottság a szerződések őréből ideológiai központtá vált, a Brezsnyev-doktrína modernizált, európai uniós formáját tapasztalja meg Lengyelország és Magyarország is naponta.

Orbán Viktor azt mondta: a megbeszélésen szomorúan állapították meg, hogy az Európai Unión belül az ideológiai nyomásgyakorlás soha nem látott méretet öltött. A migráció és a nyílt társadalom propagálása soha nem látott mértéket ért el, és

a bizottság a szerződések őréből ideológiai központtá alakult át - tette hozzá.

A Brezsnyev-doktrína a Szovjetunió világrendszerében azt jelentette, hogy ha valamelyik tagállam eltért a központilag megszabott ideológiától, akkor a szocialista tábor többi tagja jogosulttá vált arra, hogy beavatkozzon az érintett állam belső ügyeibe - jelentette ki.

Hozzátette: kétségkívül nem mindegy, hogy mi a beavatkozás formája, hiszen a szovjet tankokkal történő beavatkozás sokkal brutálisabb, mint a jogállamisági eljárás, de ettől még beavatkozás marad.

"És ennek a Brezsnyev doktrínának a modernizált európai uniós formáját látjuk most, amelyet nemcsak Lengyelország, hanem Magyarország is naponta megtapasztal"

- fogalmazott.

Orbán Viktor közölte azt is: az európai jobboldal mindenképpen megújulásra szorul, és a Fidesz érdekelt abban, hogy létrejöjjön egy új csoportosulás.

A miniszterelnök megköszönte le Pennek, hogy amikor „Magyarországot az elmúlt években többször is megpróbálták keresztre feszíteni” az Európai Parlamentben, kiállt mellette. Hozátette, tárgyaltak a Fidesz és a Nemzeti Mozgalom szövetségéről, hiszen

"Európai agglegények lettünk újra, miután az Európai Néppártban nem lehetett maradni".

Marine le Pen méltatta az „évszázadok óta szabadságharcos nemzetet”, és Orbán Viktort is, aki szerinte az új szabadságharcot vívja, és sikeesen megvédte hazáját és saját kultúráját a migráció ellen. A francia politikus a szabadságot emelte ki a legfontosabb értékként, amit az EU már nem képes megvédeni, sőt, a nemzeti önrendelkezést is el akarja venni.  

Le Pen szerint Franciaországra hasonló csaták várnak, mint Magyarországra és Lengyelországra, és szolidaritásáról biztosította a magyar miniszterelnököt a Brüsszel elleni küzdelemben.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!