Le Pen: nincs már olyan hely Franciaországban, ahol biztonságban érezné magát az ember
Szerda este Avignonban gyilkoltak meg egy rendőrt, amikor társaival együtt kábítószer-elosztó helyen razziáztak
Le Pen: nincs már olyan hely Franciaországban, ahol biztonságban érezné magát az ember

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 05. 07.
Az állam tekintélyének visszaállítását tűzte ki célul a radikális jobboldali Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés vezetője abban az esetben, ha jövőre elnökké választják a franciák. A politikus ezt egy olyan rendőr halála kapcsán jelentette ki, aki  kábítószer-ellenes razzia közben vesztette életét a dél-franciaországi Avignonban.

"A következő köztársasági elnöknek meg kell testesítenie a tekintélyt, és én egy olyan elnök leszek, aki az állam tekintélyének a visszatérését és helyreállítását fogja megtestesíteni egy olyan elnökkel szemben, aki szüntelenül az engedékenységről tesz tanúbizonyságot, megelégszik a rend hiányának egyfajta formájával, s ennek minden francia az áldozata" - fogalmazott csütörtökön Marine Le Pen a júniusi regionális választások kampányának keretében tartott sajtótájékoztatóján Bretagne-ban.

"Az állam tekintélyének szétesése soha nem látott szintre jutott. A bűnözők már nem félnek meggyilkolni egy rendőrt.

Ma már nincs egyetlen olyan hely sem Franciaországban, ahol biztonságban érezné magát az ember"

- mondta a Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje.

"Az avignoni tragédiát nem egyedül a kábítószer-kereskedelem okozta, hanem a tömeges bevándorlás is" - fejtette ki a politikus. "Ahhoz, hogy negyedeinket ismét uralni tudjuk, először is a migrációt kell leállítani, és eszközöket kell biztosítani az igazságszolgáltatásnak és a rendőrségnek" - tette hozzá.

A politikus - a Valeurs Actuelles című lap tudósítása szerint - azt mondta:

"a migrációs hullámok teremtik meg a bizonytalanság és az iszlamizmus talaját".

Kijelentette: "türelmetlenül" várja az elkövető "profiljának" megismerését. Mint mondta: "mindig ugyanazokat az arcéleket látjuk, szembe kell már nézni a realitásokkal". Ügy vélekedett, hogy az utcai bűnözés 90 százalékban a bevándorlóknak, vagy bevándorló hátterű embereknek tudható be, akik "olyan negyedekben élnek, vagy onnan jönnek, ahol nem a jog rendje uralkodik". Hangsúlyozta ugyanakkor: nem gondolja, hogy "minden bevándorló bűnöző".

Marine Le Pen szerint olyan embernek, aki rendőr életére tört, "soha nem szabadna kiszabadulnia a börtönből".

Szerda este Avignonban gyilkoltak meg egy rendőrt, amikor társaival együtt kábítószer-elosztó helyen razziáztak. A helyszínen tartózkodók igazoltatása közben egy férfi többször rálőtt a 36 éves rendőrre, aki a helyszínen meghalt. A többi rendőr visszalőtt, de nem sikerült az elkövetőt előállítaniuk, miután az rollerral elmenekült. A rendőrség azóta is nagy erőkkel keresi.

Gérald Darmanin belügyminiszter szerda este a helyszínre látogatott, találkozott az akcióban részt vett rendőrökkel, és a rendőri szakszervezetek képviselőivel.

Cécile Helle, Avignon polgármestere az AFP hírügynökségnek elmondta: a város térfigyelői kameráinak felvételei alapján a rendőrség megpróbálja azonosítani az elkövetőt.

A rendőrgyilkosság azután történt, hogy Emmanuel Macron államfő áprilisban a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelmet jelölte meg prioritásként, mert szerinte az önálló gazdasági hálózatot jelent, és az erőszak növekedésének egyik fő oka. Azóta a rendőrség rendszeresen razziázik a feltételezett kábítószer-elosztó helyeken.

A bűnügyi rendőrség dél-franciaországi vezetője, Eric Arella szerint, "a narkobanditizmus egyre több lázongást okoz" a dél-franciaországi nagyvárosok, köztük például  Montpellier, Avignon, vagy Perpignan hátrányos helyzetű negyedeiben, ahol a lakosság több mint fele a szegénységi küszöb alatt él, és az átlagosnak sokszorosa a munkanélküliség.

Eheti lapszámunkban külön cikkben foglalkozunk a francia zsidóság helyzetével, mivel az elmúlt napokban Franciaországban született bírósági ítélet Sarah Halimi ügyében olyan mélypontot jelent, ami miatt sokan úgy érzik, számukra az ország nem kínál se szabadságot, se egyenlőséget, sem pedig testvériséget.

Az Elabe közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a jövő évi választások előtt a franciákat leginkább a munkanélküliség és a vásárlóerejük kérdése (31 százalék) foglalkoztatja, és rögtön ezután következik a közbiztonság problémája (30 százalék), ezért várhatóan ezek a témák határozzák meg a jövő évi elnökválasztási kampányt.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!