Novák: az egészségügyiseknek nem jelent terhet a kötelező oltás, hiszen 90 százalékuk már megkapta a vakcinát
A családokért felelős tárca nélküli miniszter a Pegasus-botrányra nem kívánt reagálni
Novák: az egészségügyiseknek nem jelent terhet a kötelező oltás, hiszen 90 százalékuk már megkapta a vakcinát

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

2021. 07. 19.
Megnövelik az állami támogatást az 1-es diabétesz betegséggel küzdők részére. Egyszerűsítik a bölcsődék nyitása előtt álló adminisztratív akadályokat. Nem foglalkozik a kormány sajtóhírekkel, így az izraeli kémprogram használata miatti botrányt sem kommentálják. Többek között ezekről a témákról beszélt Novák Katalin miniszter a ma reggeli sajtótájékoztatón.

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

Hétfőn reggel ülésezett a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs. Az ülést követően az Operatív Törzs vezetője, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tartott, ahol a Hetek újságírója is részt vett.

Novák beszámolt arról, hogy a június 15-én felállt Operatív Törzs célja, hogy az átoltottságnak köszönhetően újraindult élethez az állam megfelelő támogatást tudjon nyújtani. Eddig már 6 ülésük volt és több mint 50 előterjesztést tárgyaltak meg, valamint 80 milliárd forintról döntöttek.

Az országos tisztifőrorvos tájékoztatója alapján Novák beszámolt a járványügyi helyzetről. Elmondta, hogy

van esély arra, hogy a delta variáns miatt hazánkban is újra felfut a koronavírus járvány.

Hangsúlyozta, hogy a védőoltás a fegyver a kezünkben ahhoz, hogy legyőzzük a negyedik hullámot, ellenben az, aki nincs beoltva, nagyobb veszélynek van kitéve, mint az első, második vagy akár harmadik hullám idején. A miniszter tájékoztatása szerint

a leginkább veszélyeztetett, idős korosztály 18%-a nincs beoltva, ezen túl a 16 éven aluli gyermekeknél alacsony az oltási hajlandóság.

Novák elmondta, hogy ők beoltották a gyermekeiket, és azok, akik ezt igénylik, augusztus végén kampányszerű oltásban vehetnek részt. Az iskola kezdés előtti napokon, várhatóan az oktatási intézményekben, Pfizerrel beoltják a 12 éven felüli gyermekeket, akiknek a szüleik ezt kérik.

A harmadik oltás felvételének lehetőségére is felhívta a figyelmet a miniszter. Augusztus 1-től, az Európai Unióban először lehet harmadik oltásra is jelentkezni Magyarországon. A részletekről később adnak majd tájékoztatást. Kötelezővé teszik az egészségügyi dolgozók számára a koronavírus elleni vakcina felvételét.

Novák szerint ez nem jelent jelentős terhet az egészségügyben dolgozóknak, hiszen eddig is 90%-uk már beoltotta magát.

A koronavírussal kapcsolatos híreken túl Novák beszámolt arról, hogy az egyes típusú cukorbetegséggel küzdők számára augusztus 1-től állami támogatással elérhetővé teszik a legkorszerűbb inzulinpumpát. Anyagi támogatást kapnak a kistelepülések falunapok szervezésére a kormánytól, ezzel biztosítva a helyi közösségi élet beindulását a pandémia után.

Mivel a kultúra fogyasztásban visszaesést tapasztalnak, a kormány öszöntözni szeretné a magyar kultúra fogyasztását támogatja, hogy a magyar kultúra elérhető legyen a magyar emberek számára. Demeter Szilárd, a Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy létrehoztak

kárpát-medencei folyóiratok számára támogatási pályázatot, 1,8 milliárd forint értékben, illetve 1,9 milliárd forinttal támogatják a hazai könnyűzenét. Közel egymilliárd forintot pedig a könyvkultúra támogatás céljára szánnak.

Novák Katalin miniszter a bölcsődei program fejlesztéséről is beszélt: a családi bölcsődék hét helyett már nyolc fős csoportokat is indíthatnak valamint a bölcsődék üzemeltetését megkönnyítik azáltal, hogy csökkentik a feltételeket, adminisztratív terheket, amelyeknek a bölcsődéknek meg kell felelni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 2021 az önkéntesség éve, mely kezdeményezéshez már 150 szervezet csatlakozott. A miniszter beszámolt arról, hogy a jégkorong sportág tekintetében is akadémiai rendszer létrehozását tervezik, hogy a jégkorong is megkapja azt a támogatást, amit más látványsport megkap.

Újságírói kérdésekre Novák elmondta, hogy a kormány csak a védettek számára javasolja a külföldi utazást,

ő maga a kínai Sinopharm vakcinával van beoltva és tervei szerint felveszi a harmadik oltást, amennyiben az orvosa javasolja.

Arra a kérdésre, hogy az izraeli Pegasus program hazai botrányáról mi a véleménye, azt mondta, ez egyelőre csak sajtóhír, a kormány pedig sajtóhíresztelésekkel nem foglalkozik.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!