"Tenyészállat a vitrinben" – tényleg botrányos Novák Katalin világképe? 
Fiatal feleségként a sikeres, erős nőkről és a túltolt feminizmusról
"Tenyészállat a vitrinben" – tényleg botrányos Novák Katalin világképe? 

Forrás: Facebook/Axióma

2020. 12. 15.
„A lesarkított liberális vélemények arra determinálják a konzervatív, családban gondolkozó nőket, hogy kizárólag groteszk tenyészállatként, otthonkában, porszívózva gondoljanak magukra, a férjük pedig minden bizonnyal egy elnyomó, soviniszta személyiség, aki csak vitrinben szeretné látni őket, fakanállal kézben”.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Ez egy véleménycikk. 

Fiatal nőként érdeklődő, ám értékek mentén kritikus szemmel figyelem a világban zajló eseményeket. Fiatal nőként már megtanultam, hogyan olvassunk a sajtóorgánumok sorai között - azok a cikkek ugyanis, amelyek nem időtálló értékek, hanem érdekek és trendek mentén íródnak, sajnos ritkán és egyre ritkábban objektívek.

Kiváló példák erre az Axióma oldalán megjelent, Novák Katalin sikeres, erős nőkről szóló videóját „szemléző” írások, amelyekkel hamarabb találkoztam, mint magával a szemlézett tartalommal, így valamelyest aggódva kerestem meg a családokért felelős miniszter eredeti mondandóját.

Bár a hvg.hu oldalán található „Novák Katalin üzenete a nőknek: Ne zavarja őket, hogy kevesebbet keresnek, mint a férfiak”, vagy a 444.hu-n megjelent, „Novák Katalin szerint akkor lehetek sikeres, erős nő, ha nem hiszem, hogy legalább annyit kéne keresnem, mint egy férfinak” hangzatos címek láttán sejteni véltem, hogy Novák Katalin valami „felháborítóan családpárti” és „bicskanyitogatóan konzervatív” véleményt mert megfogalmazni. (Az „újságírók” szövegértési hiányosságaiba ne menjünk bele, de annyit érdemes megjegyezni, hogy nem az azonos pozícióban kapott fizetések különbségéről van szó…)

Tehát vártam a „botrányos” tartalmat, ám az eredeti videót megtekintve döbbenetes dologgal szembesültem, olyannal, amivel soha ezelőtt nem, egyetlenegy magyar hírportálon sem, soha:

Novák Katalin mondanivalója meg sem közelíti azt a primitív, soviniszta hangnemet, amit a balos újságírók a szubjektív véleményükkel színezett szemléikben a politikusnő szájába adtak. Sőt.

Fiatal nőként végre egy olyan megnyilvánulással találkoztam a magyar közéletben, amelyik a magamfajta nők - akik elég “ódivatúak” ahhoz, hogy hálásak legyenek a méhükért és a női mivoltukért, de elég modernek ahhoz, hogy szeretnék a képességeiket kamatoztatni a reálszférában - számára visszacsatolást és válaszokat ad.

A modernség ugyanis számomra nem azt jelenti, hogy azonosulok a mai értelemben vett „feminista” irányzattal, ami már inkább szól az úgynevezett kisebbségi jogokról, a pozitív diszkriminációról és a női nem eredendő értékeinek teljes porba tiprásáról, mintsem azok előnyeiről.

Mindeközben, fiatal nőként sosem éreztem azt, hogy a baloldali sajtó igazán foglalkozna azokkal a valós problémákkal, amikkel a magamfajta, átlagos nők szembesülnek. Hogy mik ezek a problémák? Például, hogy

24 évesen a munkaerőpiacon több diszkrimináció ér azért, mert házas vagyok és családot tervezek, mint azért, mert nő vagyok.

A tömeghisztériát kiváltó bérrés problémája ugyanis jelentősebb mértékben nem a női nemből, hanem a nők családban betölteni kívánt szerepéből fakad. De nem csak a gazdasági vonatkozásban tapasztalom a családellenes narratívából adódó hátrányos megkülönböztetést, bizonyos körökből már amiatt kinéznének, mert gyermeket – fogyasztót – szeretnék hozni a világra.

Novák Katalin esete arra is példa, hogy a – jobb híján nevezzük így – balliberális oldal kereszttüzébe soviniszta címkével bárki belekerülhet, aki CSOK kompatibilis. Pedig az, hogy a családügyi miniszter álláspontját ilyen szintre degradálták, véleményem szerint éppen a baloldal primitívségére mutat rá: a lesarkított liberális vélemények arra determinálják a konzervatív, családban gondolkozó nőket, hogy

kizárólag groteszk tenyészállatként, otthonkában, porszívózva gondoljanak magukra, a férjük pedig minden bizonnyal egy elnyomó, soviniszta személyiség, aki csak vitrinben szeretné látni őket, fakanállal a kézben. 

Nem tisztem megvédeni a minisztert, de a videóban nem állít mást, mint hogy igenis lehet választani: akkor sem ér kevesebbet a nő, ha családanyaként akar kiteljesedni, és akkor sem ér többet, ha karriert tervez – mi több, a kettőt ötvözni is lehet.

Ha a kattintásvadász „újságírók” szerint botrányos a választás szabadsága, akkor nem Novák értékrendjével van a probléma, hanem az övékkel – mégpedig súlyos.  

Talán éppen emiatt az ordító rugalmatlanság miatt – vagy az életmódjuk, értékeik mély megvetése és lenézése miatt – van válságban a liberálisok által tuszkolt mai feminizmus, amit a nők túlnyomó része gyakorlatilag képtelen befogadni, akárhány véleménycikkben és kutatásban próbálják elhitetni velük, hogy borzasztó dolog gyereket szülni és házasságban élni. És ezt nem Novák Katalin mondja, hanem a BBC.


Novák a munka-család konfliktusról

Novák Katalin a Heteknek 2018-ban még család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként beszélt a „munka-család konfliktusról”, amely szerinte azért is érzékeny terület, mert több a diplomás nő, mint a férfi. Mint mondta, legitim vágy egy nő részéről, hogy legyen karrierje, ezért is nehéz megtalálni azt a pillanatot, amikor bátran ki meri mondani egy fiatal, hogy az elkövetkezendő éveket a gyermekvállalásnak szenteli – szerinte ez egy férfinak sem könnyű, de egy nőnek hatványozottan nehéz.
„Én hat évet voltam otthon úgy a gyerekekkel, hogy nem dolgoztam, így tudom, milyen érzés. Nagyon fontos, hogy olyan támogató közeg vegye körül az embert, amelyben tudja képezni magát, és az is, ha megmaradnak a szakmán belüli kapcsolatai is” – fogalmazott Novák Katalin, hozzátéve, hogy ehhez kellenek a családbarát munkahelyek is, ahol értékelik, ha valaki családalapítás után visszatér. „Egyre több munkaadó ismeri fel az ebben rejlő lehetőségeket. Nem akarok általánosítani, de egy többgyerekes édesanya jellemzően nagyon jó munkaerő. Logisztikai területen verhetetlen, de egyébként is lojális, fontos neki, hogy megtartsa a munkahelyét, motiváltabb, hogy időben végezze el a feladatait, hatékony, empatikus. Rengeteg olyan készséget szerez meg a gyermeknevelés során, amelyek a munkájában is hasznosíthatók” – hangsúlyozta Novák Katalin. 
A 2018-as beszélgetést itt találja, legutóbbi vele készült interjúnkat pedig itt.  

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!