Részben magyar lehallgatási botrányról cikkezik a világsajtó: Szijjártó külföldi titkosszolgálatok érintettségét is vizsgálná
Sajtóhírek szerint Magyarországon többeket lehallgathattak egy izraeli kémprogram segítségével
Részben magyar lehallgatási botrányról cikkezik a világsajtó: Szijjártó külföldi titkosszolgálatok érintettségét is vizsgálná

Képünk illusztráció. /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2021. 07. 19.
Nemzetközi tényfeltáró projekt részeként hozták nyilvánosságra nyugat-európai, amerikai és magyar oldalak is, hogy az NSO izraeli kibercég Pegasus nevű alkalmazásával több állam is megfigyeltethette állampolgárait. A közzétett információk szerint Magyarország is érintett a nemzetközi lehallgatási botrányban, ám a magyar kormány jelezte, nincs tudomása ilyen típusú adatgyűjtésről. Közben az érintett cég is azt közölte, megalapozatlan feltevések jelentek meg a sajtóban, ezért rágalmazási pert fontolgatnak.

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

Itthon a Direkt36 írt arról, hogy a Pegasus segítségével magyar újságírókat és "kormánykritikus" üzletembereket hallgathattak le. A Forbidden Stories néven futó oknyomozás az Amnesty International segítségével jutott hozzá, egy 50 ezer telefonszámot is tartalmazó adatbázishoz, ebből bontották aztán le a szálakat, hogy kik eshettek a megfigyelések áldozatául. 

Szijjártó Péter a külföldi titkosszolgálatok szerepét is kivizsgáltatná

Az üggyel kapcsolatban megkérdezték Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is a V4-ek külügyminiszteri találkozóján, aki azt mondta, hogy sem neki, sem a kormánynak nincsen tudomásuk ilyen típusú adatgyűjtésről. 

A külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy az ő felügyelete alá tartozó Információs Hivatal tájékoztatása szerint

"semmifajta együttműködést ebben az ügyben nem folytattak sem az izraeli, sem más titkosszolgálatokkal."

Szijjártó hozzátette, hogy kérte az Információs Hivatal főigazgatóját, hogy tekintse át ezt a kérdést, hogy "milyen titkosszolgálati érdekek állhatnak ezen információk mögött, milyen titkosszolgálati érdekek állhatnak amögött, ha ez valóban megtörtént, és az kinek az utasítására történt, vagy kinek az érdekében történt,

ha meg nem történt meg, milyen titkosszolgálatok koordinációjával került sor egy ilyen nemzetközi kommunikációs akcióra."

A Fidesz nem, az ellenzék összehívná a nemzetbiztonsági bizottságot

Miközben a Fidesz bejelentette, hogy nem kívánja összehívni a Nemzetbiztonsági bizottságot, ellenzéki képviselők ezt megteszik: Stummer János, Molnárt Zsolt és Ungár Péter kezdeményezte, hogy a bizottság összeülésével tételesen válaszokat kapjanak a cikkekben leírtakra. 

A kormánypárt úgy fogalmazott, hogy a nemzetbiztonsági szervek maradéktalanul betartják a törvényeket és mindig a jogszabályoknak megfelelően járnak el, ezért nem indokolt a bizottság ülésének összehívása. "A baloldali sajtóban megjelent hírek megalapozatlanok és pusztán a politikai hangulatkeltést szolgálják" - közölte Halász János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!