Nincs szakmai konszenzus: mégsem végleges a Magyar Pszichiátriai Társaság gyermekvédelmi törvényt kritizáló állásfoglalása
"Ellentmondásos visszajelzéseket" kaptak a tagságtól - állítja a szervezet
Nincs szakmai konszenzus: mégsem végleges a Magyar Pszichiátriai Társaság gyermekvédelmi törvényt kritizáló állásfoglalása

Képünk illusztráció. /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2022. 02. 19.
Komoly vitát robbantott ki pár hete a Magyar Pszichiátriai Társaság, miután a tagsággal való egyeztetés nélkül az elnökséggel elfogadtak egy külső szemmel is szakmaiatlannak tűnő állásfoglalást, amellyel a gyermekvédelmi törvényt kritizálták. Most az MPT jelezte, szakmai vitát indítanak és a végleges állásfoglalást majd a szakmai konszenzus eredményeként fogják közölni. 

Egészen abszurd, még a nemiség binaritását is megkérdőjelező állásfoglalást fogadott el január végén a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság. A bejelentésüket a balliberális sajtó a pszichológus szakma egységes véleményeként kommunikálta, holott később kiderült, még a Társaság tagsága sem tudott előre a közleményről. 

A rendkívül szakmaiatlannak tűnő állásfoglalást az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja egy terjedelmes közleményben kritizálta, szinte minden pontját tudományos kutatásokra hivatkozva cáfolva. 

A Heteknek az állásfoglalással kapcsolatban több vezető és elismert szakember is kritikusan nyilatkozott. Elmondásuk szerint a leírtak egyáltalán tekinthetők a szakma konszenzusos álláspontjának, az állásfoglalás elfogadásával és közzétételével kapcsolatban pedig az előzetes egyeztetést hiányolták leginkább. 

Kőkemény üzenetet küldött Bagdy Emőke is a genderideológiát valló szakmabelieknek, akik mindenkire rá akarják kényszeríteni a saját álláspontjukat. 

Úgy tűnik, a kritikák elérték a Magyar Pszichiátriai Társaság elnökségét is, akik a szerdai napon bejelentették, hogy az állásfoglalásukat akkor fogják majd végleges formában közölni, ha egy szakmai vitát követően konszenzus lesz annak szövegét illetően.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!