Forrong a szakma: saját tagjai bírálják a Magyar Pszichiátriai Társaság LMBT-párti állásfoglalását
Nagy vihart kavart, hogy a dokumentum szövegéről szinte senkivel nem egyeztettek
Forrong a szakma: saját tagjai bírálják a Magyar Pszichiátriai Társaság LMBT-párti állásfoglalását

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 01. 27.
A Magyar Pszichiátriai Társaság gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos állásfoglalása meg sem kísérli valódi, tudományosan megalapozott dolgozat látszatát kelteni – mondta a Heteknek Bánki M. Csaba professzor, a társaság alapító tagja. Nem ő az egyetlen, aki kritikával illeti a dokumentumot.

Meglehetős feszültséget eredményezett szakmai körökben a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság közös állásfoglalása, amelyet a gyermekvédelmi törvény kapcsán adtak ki, a „kisebbségben lévő csoportok” védelmében. A szöveg lényegi állítása, hogy a (születési nemtől esetlegesen eltérő) nemi identitás és a szexuális orientáció kialakulása környezeti hatással (pl. neveléssel, „propagandával”) nem befolyásolható, mivel ezek döntően biológiailag meghatározott tulajdonságok.

Nem csak a tagokkal, még a tágabb vezetőséggel sem vitatták meg

A dokumentumot azonban egyik társaságnál sem vitatták meg a tagokkal, és a vezetőségen belül sem volt egységes a támogatottsága. Császár-Nagy Noémi, a Magyar Pszichológiai Társaság Klinikai Szakpszichológia Szekciójának vezetője például nyílt levélben fordult a szervezethez, azt írva, hogy ez a gyakorlat a társaság alapszabályát és kommunikációs iránymutatását is sérti.

A pszichiáterek szakmai szervezetében sem történt ez máshogy. „Négy nappal a tisztújító közgyűlés előtt jött ki az állásfoglalás, ami valójában nem a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) véleményét tükrözi, legfeljebb az elnökségét” – mondta el a Heteknek dr. Frecska Ede pszichiáter szakorvos, az MPT leköszönt vezetőségi tagja.

„A szakma felforrt, számos kolléga nem érti, hogy miért kellett a felnőtt pszichiátriai társaságnak ebbe az ügybe bevonódnia a Magyar Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Társaság helyett, hiszen az állásfoglalás konklúziója gyerekekre vonatkozott.

Ennek ellenére sokan nem merik a véleményüket nyilvánosan felvállalni, mert látják a nyugati eseteket, amikor orvosokat fenyegetnek, ha nem a politikailag korrekt terápiát alkalmazták” – emelte ki a pszichiáter.

Meg sem kísérelték a megalapozottság látszatát kelteni

Frecska Ede a gyermekvédelmi törvény kapcsán hangsúlyozta: egyetért az MPT véleményével, miszerint a gyermekek felvilágosítását nem lehet kizárólag a szülőkre hagyni, ugyanakkor szerinte az iskolában ezt szakembereknek és szakmai alapon kell végezni.

„A szexuális propaganda még a szilárd nemi identitású gyerekeket is megzavarhatja, vagyis a környezeti hatásokat ezen a téren egyáltalán nem lehet figyelmen kívül hagyni”

– szögezte le a főorvos.

„Az állásfoglalás messze nem tekinthető magyar pszichiáterek véleményének, hiszen nemcsak őket, de még az MPT tagságát, sőt a tágabb vezetőségét sem kérdezték meg az ügyben. Mi több, tudomásom szerint maga az elnökség sem teljes konszenzussal, csupán szavazattöbbséggel fogadta el. A legtöbben – magam is – véletlenül fedeztük fel a kész, megjelent anyagot az MPT honlapján. Ezek után

igencsak meglepő, hogy azon szerzőként nem a szöveg tényleges alkotóit, és nem is az azt elfogadó elnökséget, hanem a két (a pszichiátriai és a pszichológiai) társaság egészét tüntették fel”

– fakadt ki a Heteknek dr. Bánki M. Csaba pszichiáterprofesszor, a Magyar Pszichiátriai Társaság alapító tagja. 

Szerinte az állásfoglalás meg sem kísérli valódi, tudományosan megalapozott dolgozat látszatát kelteni, hiszen egyáltalán nem nevezi meg a forrásait, nem mutatja be és nem értékeli /mérlegeli a tárgyalt téma mellett és ellen szóló érveket, nem súlyozza az eddigi megfigyelések igen széles skálán változó értékét és minőségét, nem bizonyít, nem érvel és nem következtet. Pusztán csak – nagyon határozottan és egyoldalúan – kijelent dolgokat.

„Ezzel azt a hamis látszatot kelti, mintha ebben a kényes és fontos témában kérdőjelek, cáfolatok és ellenvélemények egyáltalán nem is léteznének,

vagy ha igen, azokat egy komoly tudományos társaságnak még a szájára venni sem volna illendő” – magyarázta a professzor.

Folyamatosan jelzik, hogy nem értenek egyet

„Az anyag nyilvánosságra kerülése óta naponta egyre több kollégánk jelzi, hogy vagy ezzel az eljárással, vagy a dokumentum tartalmával (vagy mint nekem és egy sor hozzám hasonló »veteránnak« mindkettővel) vitánk van, nem értünk egyet.

Egyre többen vagyunk, akik ennek hangot is kívánunk adni és keressük ennek módját”

– jegyezte meg Bánki M. Csaba.

Hal Melinda klinikai szakpszichológus, a Mathias Corvinus Collegium műhelyvezetője, a Magyar Pszichiátriai Társaság tagja sem tud róla, hogy a szervezeten belül komoly egyeztetés vagy vita előzte volna meg az állásfoglalás kiadását. Szerinte az állásfoglalás alapvető hibája, hogy a gyermekvédelmi törvényt úgy állítja be, mintha az stigmatizálna vagy diszkriminálna bizonyos csoportokat, miközben ezt szerinte egyetlen paragrafusból sem lehet kimutatni. „A cél nem szentesíti az eszközt:

egy szakmai szervezet nem közölhet tudományosan megalapozatlan, ideológiavezérelt állításokat bizonyos csoportok állítólagos védelme érdekében”

– hangsúlyozta a pszichológus, aki szerint nem megkerülhető az a kérdés, hogy miért éppen most, a választási kampány során adta ki az MPT ezt az állásfoglalást, hiszen a gyermekvédelmi törvény módosítása több mint fél éve megtörtént.

Az állásfoglalásra alapos választ adott az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja is. Mint írják: „A genderelmélet több állítása a nemek nonbinaritásáról, a biológiai alapok jelentőségének relativizálása a nemi identitás esetében, a szexuális orientáció tekintetében pedig annak túlhangsúlyozása egyelőre nem tekinthető tudományosan megalapozottnak, és önmagában nagyon sok logikai ellentmondással terhelt.

Ebből kifolyólag nem támogatjuk ezeknek a vitatott állításoknak a szexuális nevelésbe való integrálását, amiről valójában a vita szól.”

A teljes cikket a Hetek aktuális lapszámában olvashatják el. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!