„Nekem ne próbáljanak meg parancsot kiadni” – élesen kritizálta a Magyar Pszichológiai Társaság állásfoglalását Bagdy Emőke
A nemzetközi hírű klinikai szakpszichológus a Hit Rádiónak nyilatkozott
„Nekem ne próbáljanak meg parancsot kiadni” – élesen kritizálta a Magyar Pszichológiai Társaság állásfoglalását Bagdy Emőke

Forrás: Youtube/Hit Rádió Közélet

2022. 02. 01.
Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus a Hit Rádió Középpont című műsorában mondta el a véleményét a Magyar Pszichiátriai, és a Magyar Pszichológiai Társaság gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos állásfoglalásáról.

Mint ismeretes két héttel ezelőtt a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság egy állásfoglalást tett közzé a Facebook-oldalán, amelyben többek között azt állították, hogy a gyermekvédelmi törvény veszélyezteti bizonyos gyermekek mentális egészségét.

A szakember a műsorban elmondta, hogy a közleményről nagyon hamar kiderült, hogy nem képviseli sem az elnökség, sem a vezetőség, sem a tagság egészének az álláspontját. Bagdy elmondta, hogy erőteljesen dominálnak most a szakmán belül a szakmai elhatárolódások.

Egy incidens miatt kilépett a Magyar Pszichológiai Társaságból

„Én magam már nem vagyok a Pszichológiai Társaság tagja, mert a mesekönyvvel történő érzékenyítéssel kapcsolatban voltak olyan események, amiért úgy éreztem, hogy a társaság nem viszonyul hozzám eléggé megfelelően.

Ezért 55 év társasági tagság után kiléptem a szervezetből. Volt egy incidens, ami ezt előidézte”

– magyarázta a szakember.

Bagdy Emőke elmondta, hogy a Társaság a saját etikai alapelvei ellen vétett, amikor olyan közleményt tett ki a közösségi oldalára, amellyel kapcsolatban nem volt konszenzus a szervezeten belül. „Ez nagyon nagy szégyen” – fogalmazott. Szerinte az elnökségnek és a vezetőségnek le kellene vonnia a konzekvenciákat, és

meg kellene vizsgálnia, hogy amit közzétettek, az tartalmilag megfelel-e a valóságnak.

Bagdy hivatkozott a lányának, Császár-Nagy Noéminek a nyílt levelére, amelyben mint a Társaság klinikai szakpszichológia szekciójának a vezetője, illette kritikával az állásfoglalást. Bagdy Emőke szerint, világosan látszik abból a levélből is, hogy „jogilag is nonszensz, ami történt.”

Fiatalokra szabaduló „veszedelem”

A szakember szerint az egész folyamat, amiben vagyunk, túlmutat azon a tényen, hogy miként foglalt állást ez a két társaság.  „Egy posztmodern ideológiai világnak vagyunk mindnyájan a részesei, ami azért tragikus, mert minden korábbi standardot relativizál” – hangsúlyozza Bagdy. Ami normális volt, ott a határokat fellazítja, átnevezéseket csinál.

A szakpszichológus kiemelte például a nemi szerep diszfória kérdését is, amely fogalmat kitágítva most már olyan gyerekekről beszélnek, akik nem tudnak azonosulni a biológiai nemükkel. „Közben éppen a nemi azonosulásnak az identitásépítési folyamatában – serdülőkör, kora ifjúkor – egy olyan árnyalatos, finom folyamata zajlik, amiben minden fajta próbálkozás, tapasztalatszerzés megnyilvánulhat, ami kiegyenlítődik, és

végül a többség a biológiai nemével azonosul, heteroszexuális útra talál. Aki nem oda talál, azt tisztelettel elfogadjuk. Az az ő magánügye.”

– magyarázza Bagdy. Éppen ezért véli úgy, hogy a nemi szerep diszfória fogalmával egy olyan „veszedelmet” szabadítanak ránk a genderfluiditás kapcsán, hogy „lényegében minden változtatható és változik is”, hogy mindenki kipróbálhassa magát így is és úgy is.

„Egy olyan információáradat éri ma az ifjúságot, hogy ezt kapja a gyerek érzékenyítés címen már az óvodában. Minden csatornán ezt kapja” – fogalmaz a pszichológus, aki szerint komoly probléma, hogy

a nemi diverzitás konstruált képletében ösztönzik a gyerekeket arra, hogy kísérletezzenek és válogassanak, hátha beletalálnak, hogy melyik illik hozzájuk.

Hormonblokkolás, hormonterápia, majd műtét

Bagdy Emőke fontosnak tartotta, hogy most mindazok, akik nem értettek egyet a kiadott állásfoglalással, közösségben hallathatták a szavukat és most több csatornán elhangoztak kritikák, utalva ezzel például az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportjának a közleményére.

„Azért választottuk ezt a szakmát, hogy segítsünk, hogy az ember mellé álljunk. Itt most majdhogynem egy parancsuralommal állunk szemben, hogy a nemi szerep diszfóriában – hogy az ő szavukat használjam -, csak a megerősítő (affirmatív) utat fogadjuk el.

Hogy ha egyszer a gyerek bizonytalan, akkor állj úgy mellé, hogy a negatívat válassza. Hogy éretlenül, átgondolatlanul vesse alá magát akár a műtétnek”

– összegezte a problémát a nemzetközi hírű szakember.

Bagdy elmondta, hogy Amerikában már 300 olyan intézmény van, ami a nemi átalakító műtéteket csinálja. „Van a pubertásblokkolás is, amit 10-12 éves korban csinálnak, amikor lényegében kibontakozóban van pszichikus szinten is az, hogy hogyan tekintsen a fiú a lányra, lány a fiúra” – folytatta a szakember, mindezeket pedig a hormonterápia követi. Ennek keretében az elképzelten vágyott nem felé nagyon komolyan átalakítják, és mire igazán bekövetkezne a természetes érési folyamat vége, addigra már visszafordíthatatlan. „Még ha próbálnak is korrekciót, pszichikailag, fizikailag olyan megsínylett útról van szó, ami egy tragédia” – magyarázza Bagdy, aki ebben az egész folyamatban a tudomány elárulását is látni véli, hiszen az ezt gyakorlók

teljesen mellőzik a pszichológiai tudományból származó tényeket és evidenciákat cáfolnak meg, amik tudományosan bizonyított tények. „

Ezeket félreállítják az útból, majd a saját ideológia teljesen elhatalmasodik. Minket pedig, akiknek más a véleményünk, elítélnek” – tette hozzá.

Erőszakosan felszólaló kisebbség parancsosztogatása

Bagdy Emőke szerint nagyon furcsa, egy egyre inkább megerősödő, szavát erőszakosan hallató kisebbség akarja meghatározni a főtörvényt a többséggel szemben. Mindez ráadásul nem tárgyalásos alapon történik, nem kölcsönös tisztelettel és tudományos tényekkel bizonyítva érvelnek. Tárgyilagos, objektív, szakmai megbeszélésekre, majd társadalmi konszenzusra volna szükség.

Bagdy komoly problémának tartja az olyan fogalmak relativizálását is, hogy ki a férfi és ki a nő, mi a házasság. Olyanok, amik a keresztény kultúra által is kőbe vésett szabályok voltak, mint normák – ezt most mind felborítják. Egy olyan bizonytalan életformába kerülünk a szakember szerint, amikor már nem tudjuk azt sem, hogy amikor beszélünk, akkor melyik szó alatt ki mit ért.

„Azt mondják, hogy legyél toleráns és fogadd el, amit én állítok. Én meg azt mondom:

ne erőszakoskodj velem, hanem tekints engem is olyan embertársadnak, akinek tiszteled a más véleményét.”

Bagdy Emőke a műsorban elmondta, hogy az egyetemes élővilág alaptörvényei elleni támadás érez ebben, hiszen azok fektetik le, hogy az életet egyrészt védelmezni kell, másrészt meg továbbadni, amihez elengedhetetlen a férfi-nő, hím-nőstény felosztás. Újraemberiesítésre van szükség a szakember szerint, hogy abban teremtsünk konszenzust, hogy ne csak a magyarság körében, egy kicsiny elszigetelni nemzet próbálja meg az Alaptörvény keretében szervezni az életet, hanem nemzetközi szinten is megvalósuljon ez.

„Elkötelezett hivatásgyakorló pszichológusként mondom, hogy

nekem ne próbálja meg azt a parancsot kiadni ez a fajta irányzat, hogy minden áron a választott nem megerősítését szolgáljam,

hanem hadd maradjak abban az útban, amire fel vagyunk készülve, és amit szolgáltam egész életemben. És nem egy konstruált valóságot fogok beletömni a páciens fejébe, hanem abban segítem, hogy felismerje a valódi identitását. Úgy gondolom, hogy akik emberi kapcsolatokat gondozunk, ezen az állásponton vagyunk” – zárta mondandóját Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus.

A Hetek Bagdy Emőkével készült korábbi interjúját itt tudják meghallgatni: 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!