New York Times: gyermekbántalmazó videókkal fertőzött a világ legnépszerűbb pornóoldala
A Visa és a Mastercard minden pénzügyi együttműködést megszakíthat a Pornhubbal
New York Times: gyermekbántalmazó videókkal fertőzött a világ legnépszerűbb pornóoldala

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 08.
A Pornhub oldal évente három és félmilliárd látogatót vonz, többet, mint a Netflix, a Yahoo vagy az Amazon, és a világ 10. leglátogatottabb oldala. Mindez azonban lesújtó képet ad az internetes fogyasztók erkölcsi állapotáról, különösen tekintve, hogy az oldalon nem ritka a nemi erőszakot vagy gyermekbántalmazást ábrázoló videó sem.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A New York Times oldalán hosszú véleménycikk jelent meg a Pornhub gyermekei címmel, számonkérve Kanadát, miért is engedi a gyermekbántalmazást és erőszakot népszerűsítő tartalmak megjelenését az oldalon. A szerző, Nicholas Kristof rámutat, hogy az oldal videói közül rendkívül sok problémás, gyermekeket, nőket érő erőszakot, rasszizmust, nőgyűlöletet monetizál. Több mint 100 ezer felvétel gyermekeket ábrázol nemi aktus közben, és ez elfogadhatatlan.

Kristof cikkében több olyan esetet is említ, melyben a felvételeken 9 és 15 év közötti lányokat erőszakolnak meg a közzétett videókon.

Josh Hawley republikánus szenátor válaszul bejelentette, hogy törvényt fog hozni annak érdekében, hogy mindenki, akit a Pornhubhoz hasonló oldalakon kihasználtak, áruba bocsátottak, vagy bármire is kényszerítettek, szövetségi jogot élvezzen az oldal beperelésére.

A cég anyavállalata, a MindGeek bankjával a Visa és a Mastercard cégek is kapcsolatban állnak, a véleménycikk megjelenése után azonban bejelentették, hogy kivizsgálják a dolgot, és „azonnali lépéseket” fognak tenni, amennyiben beigazolódik az állítások igazságtartalma. 

A cikkre hivatkozva Bill Ackman milliárdos befektető olyan törvény meghozatalát kezdeményezte, mely kötelezné a „felnőtt tartalmakat” kínáló oldalakat, hogy minden tartalmat ellenőrizzenek életkori és kölcsönös önkéntes részvétel szempontjából, mielőtt bármilyen videót feltöltenének oldalaikra.

„Az Amexnek, a Visának, és MasterCardnak mindaddig vissza kellene tartania fizetési szolgáltatásait, amíg ez meg nem oldódik. A PayPal már ezt teszi.”

- írta a befektető a Twitteren.

Az American Express céges politikája már régóta megakadályozza, hogy kártyáival „felnőtt tartalmakat” kínáló oldalakon fizessenek, a PayPal pedig „bizonyos szexuális tartalmak vagy szolgáltatások” esetében jár el ugyanígy, a Pornhubtól például még tavaly vonta meg támogatását.  

A pornóoldal minden vádat tagad, mondván, hatalmas moderátori csapat figyeli, milyen videók kerülnek ki az oldalra, és automatizált technológiát is használnak a tartalmak megszűrésére. 

A pornó szétrombolja a magánéletet, az emberi kapcsolatokat, de megfertőzi a társadalmakat is. A Fight the New Drug előadója és podcast-fejlesztője szerint a helyreállás és a hosszútávú siker kulcsa a tanulásban rejlik. A Hetek vele készített korábbi interjúját itt olvashatják el.

A témával bővebben is foglalkozunk a Hetek pénteken megjelenő lapszámában.

(NYT/Forbes/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!