Nem vicc: Biden szerint kannibálok ehették meg a nagybátyját
Nem vicc: Biden szerint kannibálok ehették meg a nagybátyját

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2024. 04. 19.
Joe Biden amerikai elnök szerdán furcsa utalást tett arra, hogy nagybátyját, aki a második világháborúban a hadseregben szolgált, kannibálok ehették meg, miután repülőgépe Új-Guinea partjainál lezuhant.

A pittsburghi kampányeseményen elmondott beszédében tért ki a demokrata elnök a nagybátyjára, Ambrose J. Finneganre, az amerikai hadsereg légierejének egykori alhadnagyára, akinek repülőgépe 1944-ben lezuhant Új-Guinea partjainál.

„Új-Guineában lelőtték, és soha nem találták meg a holttestét, mert ott - tényleg sok kannibál volt Új-Guineának azon a részén”

- fogalmazott. Andrew Bates, a Fehér Ház helyettes sajtótitkára később közleményben nem pontosította Biden megjegyzéseit, de hozzátette, hogy az elnök "büszke nagybátyja egyenruhás szolgálatára, aki életét vesztette, amikor a katonai repülőgép, amelyen utazott, Új-Guinea közelében történt felszállása után lezuhant a Csendes-óceánon".

Az illtékes ügynökség (Defense POW/MIA Accounting Agency) szerint Finnegan repülőgépe ismeretlen okokból az óceánba zuhant, és három ember, köztük Finnegan, „nem tudott kimászni a süllyedő roncsból, és a baleset során eltűntek”. A hivatalos feljegyzések nem említik a kannibalizmust, és azt sem, hogy a gépet lelőtték volna.

Ez alapján kissé élénk fantáziára vall, hogy Biden rögtön kannibálokra gondolt, jóllehet az MSNBC hozzáteszi, hogy a kutatók valóban dokumentálták a kannibalizmus gyakorlatát a melanéziai régió egyes részein.

„A melanéziai népcsoport, amelyhez Pápua Új-Guinea (lakossága) is tartozik, nagyon büszke nép” - mondta Michael Kabuni, a Pápua Új-Guinea Egyetem politológia tanára. „És nagyon sértőnek találnák ezt a fajta kategorizálást. Nem azért, mert valaki azt mondja, hogy 'ó, Pápua Új-Guineán régen volt kannibalizmus ' - igen, ezt tudjuk, ez tény. De az elfogadhatatlan, ha (ezt) kiragadjuk a kontextusból, és azt sugalljuk, hogy (ha) a (nagybátyja) kiugrik a repülőgépből, akkor mi valahogy úgy gondolnánk, hogy ez aztán a jó táplálék.”

Kabuni hozzátette, hogy a második világháborút követően mintegy 79 ezer amerikai katona tűnt el. „Délkelet-Ázsiától a Koreai-félszigeten át Európáig szétszóródtak. Mire céloz (Biden)? Hogy mind a 79 000-et, akit soha nem találtak meg, megették?”

(MSNBC / Guardian / Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!