Mire készül Moszkva? Teljesen kiürülhet Kijev, ha ezt meglépik az oroszok
Mire készül Moszkva? Teljesen kiürülhet Kijev, ha ezt meglépik az oroszok

( Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 11. 07.
Kijev vezetése felkészült az ukrán főváros kiürítésére, azaz a teljes lakosságnak, mintegy hárommillió embernek az evakuálására abban az esetben, ha teljesen megszakadna az áramellátás.

Roman Tkacsuk, a városi közigazgatás biztonsági osztályvezetője a New York Timesnak adott nyilatkozatában kijelentette: a főváros vezetése tisztában van azzal, hogy ha Oroszország folytatja Ukrajnában a polgári infrastruktúra elleni támadásokat, Kijev elveszítheti a teljes áramellátó rendszert.

"Ha nincs áram, nem lesz víz sem és a szennyvízcsatornák sem működnek"

- tette hozzá. Tkacsuk ugyanakkor úgy vélte, egyelőre nincs ok arra, hogy az emberek elhagyják Kijevet, a helyzet ellenőrzés alatt áll. "A kormány és a városvezetés minden lehetséges intézkedést megtesz az áramellátó rendszerünk védelme érdekében" - hangsúlyozta az MTI összefoglalója szerint.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester ezt megelőzően nem zárta ki, hogy a fővárosban teljesen megszűnhet az áramellátás, ennek következtében pedig a víz- és távhőszolgáltatás is leáll, ezért arra kérte a kijevieket, fontolják meg a városból történő ideiglenes kiköltözés lehetőségét.

"Mindent megteszünk, hogy ez ne fordulhasson elő. Legyünk viszont őszinték: ellenségeink mindent megtesznek annak érdekében, hogy a város hő, áram, víz nélkül maradjon, és általában azért, hogy mi mindannyian meghaljunk. Különféle forgatókönyveket számolunk, hogy kitartsunk, felkészüljünk" - fogalmazott Klicsko egy hétvégi tévéműsorban. Felhívta a kijevieket, gondoskodjanak arról, hogy legyen otthon ivóvízkészletük, feltöltött akkumulátoruk, némi élelem és meleg ruha. A polgármester emlékeztetett arra, hogy mintegy ezer melegedőpont telepítését tervezik Kijevben, de megjegyezte, hogy ez nem elég egy hárommilliós városnak.  

Később a kijevi polgármester a Telegramon biztosított mindenkit arról, hogy nincs ok a pánikra, az ukrán főváros még "él és működik". "A télre készülve vásároltunk és folyamatosan vásárolunk generátorokat, hőlégfúvókat, melegedőpontokat állítunk fel, védjük a létfontosságú infrastrukturális létesítményeket. Mindent megteszünk azért, hogy a nehéz körülmények közepette is biztosítsuk a főváros életét" - emelte ki. Kitért arra is:

"Oroszország népirtást követ el, részben azzal, hogy megpróbálja összeomlasztani az ukrán energiaszektort.

A közművek, az energetikai mérnökök összehangoltan dolgoznak és azonnal kijavítják a hálózatokban keletkezett károkat, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lakosok a létfontosságú szolgáltatásokat megkapják". 

Miért támadják az energiaszektort?

Az orosz hadsereg több alkalommal is támadást hajtott végre különböző infrastrukturális létesítmények ellen Ukrajnában, Vlagyimir Putyin orosz elnök november elején egy sajtótájékoztatón ismerte el, hogy Moszkva így válaszol arra a dróntámadásra, amelyet az oroszok szevasztopoli flottája ellen hajtottak végre. (Reuters)

Az Ukrenerho állami energiaszolgáltató vállalat sajtószolgálatának közlése szerint vasárnap a fővárosban, valamint hét régióban, azaz Kijev, Csenyihiv, Cserkaszi, Zsitomir, Szumi, Harkiv és Poltava megyékben lesz időszakos korlátozás, azaz néhány órán át szünetelni fog az áramszolgáltatás. 

(Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!