Mesterséges intelligenciával segítené a párkeresést Japán
Ezzel oldanák meg a drámaian alacsony születésszámot
Mesterséges intelligenciával segítené a párkeresést Japán

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 12. 08.
Japán mesterséges intelligenciát is bevetne annak érdekében, hogy megfordítsa az országban tapasztalható drámai népességfogyási trendet. A tervek szerint a fejlett technológia segítségével érnék el azt, hogy minden lakos megtalálja magának az ideális társat. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A következő évtől kezdve helyi kormányzatok már használhatják a mesterséges intelligenciát abból a célból, hogy segítsék az emberek társválasztását. A kormány azután döntött a merész lépés mellett, hogy az elmúlt évben Japánban rekordalacsony szintre, 865 ezerre zuhant az újszülöttek száma. Japánban az egyik legalacsonyabb a termékenységi arányszám, ez most 1,43-on áll a növekedéshez szükséges 2,1 helyett. (Magyarországon ez az arányszám 1,53.)

A kormányzati terv alapján összesen 2 milliárd jent (5,7 milliárd forint)  bocsátanának a helyi önkormányzatok részére, hogy növeljék a születések számát - adta hírül az AFP hírügynökség. 

A legtöbb hivatal már most működtet olyan szolgáltatásokat, amelyek mesterséges intelligencia segítségével társítják az egyedülálló feleket.

A rendszer szofisztikált elemzés alapján dönti el, hogy az előzetesen megadott preferenciák értelmében ki lehet a legideálisabb párjelölt egy-egy ember esetében. 

Az eddigi rendszerek viszonylag szűk tartományban tudták vizsgálni a kritériumokat, a mostani pénzügyi támogatással azonban jóval kifinomultabb technológiát vethetnek be ennek érdekében. 

Az előrejelzések szerint az ország lakossága a 2017-ben mért 128 millióról a század végére 53 millió alá zuhanhat, ha a trendek folytatódnak. 

Szakértők szerint a mesterséges intelligencia alapú társválasztás az alacsony keresettel rendelkező japánok számára nem igazán jelent megoldást, mivel a felmérések alapján összefüggés van a párkeresésre való hajlandóság és a kereset nagysága között.

Sachiko Horiguchi neves szociológus szerint ezért a mesterséges intelligenciát inkább a gyerekvigyázásban és a ház körüli teendők során kellene bevetni, elérhető áron. 

Elemzők szerint ugyanis kevés támogatást kapnak a dolgozó anyák, akiknek egyre nehezebb megbirkózniuk a háztartással és gyermekneveléssel a karrierjük mellett. 

Az internetezők, kommentelők a hírre reagálva többen jelezték, hogy ez a kezdeményezés kísérteties hasonlóságot mutat az utópisztikus sorozat, a Black Mirror egyik részével, amelyben a párokat szintén egy mesterséges intelligencia társítja össze, így "garantálva" hosszútávú boldogságukat. 

(BBC)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!