Szuga Josihide az új japán miniszterelnök
Abe Sinzót követi, aki egészségügyi problémák miatt távozott
Szuga Josihide az új japán miniszterelnök

Szuga Josihide, Japán új miniszterelnöke(Forrás: Wikimedia Commons)

2020. 09. 16.
Szuga Josihide a korábbi kabinet főtitkára veszi át a távozó Abe Sinzó helyét, és várhatóan az ő elmúlt kilenc évben mutatott politikáját folytatja majd. A 71 éves Josihidét a távozó miniszterelnök jobb kezének tartották, ezért nem volt meglepő, hogy a japán Parlament szerdán a támogatásáról biztosította az új miniszterelnököt.

"A Parlament úgy döntött, hogy Szuga Josihidét nevezi ki miniszterelnöknek." 

- jelentette ki Tadamori Oszima alsóházi elnök a parlamentnek a szavazatok számlálása után.

Az új miniszterelnök, Szuga megnevezte az új kabinetet is, amelyben nem meglepő módon több eddigi miniszter a helyén maradt. Taro Aszo továbbra is pénzügyminiszteri pozíciójában maradt, Tosimicu Motegi pedig megtartotta külügyminiszteri állását. Az egészségügyi okok miatt távozó Abe öccsét, Nobuo Kisit nevezték ki új védelmi miniszternek.

Abe a múlt hónapban jelentette be, hogy közel kilenc év munkája után rosszullét miatt távozik, így ő lett Japán leghosszabb ideje miniszterelnöke.

Nagy kihívások várnak Szugára

Szugára nem kicsi feladat hárul új szerepében, hisz Japán a koronavírus okozta gazdasági-válsággal, az Olimpia szervezésével és a rekord számú munkanélküliséggel kell szembe néznie.

Szuga megígérte, hogy igyekszik kiterjeszti a COVID-19 tesztelését és az lakosság oltását, amint rendelkezésükre áll a vakcina.

Továbbra is fontos a baráti kapcsolat az USA-val

Arra is törekszik, hogy folytassa Abe kulcsfontosságú külpolitikáját: az Egyesült Államokkal való szövetség fenntartása, valamint a jó kapcsolatok fenntartása Kínával.

Szuga leginkább a pragmatikus magatartásáért ismerik. Aki azzal szerzett magának hírnevet, hogy az ország kiterjedt és hatalmas bürokráciáján átnyomta a kormányzati döntéseket.

"Az emberek szerint rettenetesen félelmetes vagyok, különösen a bürokraták szemében"

- mondta az egyik vezetői vita során.

"De igazából nagyon kedves vagyok… azokhoz, akik lelkiismeretesen dolgoznak." 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!