Merkely: nem szükséges harmadik oltás, se a kínaiból, se a Pfizerből
A Semmelweis Egyetem rektora a kínai vakcina hatékonyságáról
Merkely: nem szükséges harmadik oltás, se a kínaiból, se a Pfizerből

Forrás: Youtube/ATV

2021. 05. 05.
"A Semmelweis Egyetemen még nem találtunk olyan kínai vakcinával beoltott személyt, akinek ne lett volna pozitív, a tüskefehérjével ellenes antitestje két dózis beadását követően, tehát minden esetben kimutatható ellenanyagot detektáltunk"– nyilatkozta  Merkely Béla a Magyar Nemzetnek a kínai vakcina hatékonyságát megkérdőjelező sajtóhírek kapcsán.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a Sinopharm esetében  is igaz az, hogy minden oltás sokkal erősebb immunválaszt vált ki, mint maga a megbetegedés. Az MN-nek adott nyilatkozata alapján az egyetemen végzett laboratóriumi mérési eredmények

a Sinopharm-vakcinák beadását követően akár többszázszoros ellenanyagszintet mutattak az átfertőzöttségnél tapasztalt értékhez képest, de a legalacsonyabb érték is az átfertőzöttség hatására kialakuló ellenanyagszintnek felelt meg.

Merkely beszélt arról is, hogy hatféle különböző vakcinát alkalmaznak Magyarországon, viszont ezek az oltóanyagok teljesen más technológiával készülnek, így egyszerre egy oltás nem tud mindenféle előnyt biztosítani. Úgy véli, a Sinopharm szerében rengeteg másféle fehérje is van, amelynek következtében a kínai vakcina nem kifejezetten egyetlen, hanem sokféle fehérje ellen fejt ki immunválaszt.

Kiemelte, hogy a kínai vakcinának a legenyhébb az oltási reakciója, és mivel teljes elölt vírust tartalmaz a kínai vakcina a vírus fehérjének teljes spektrumában véd.

Ami azt jelenti, hogy a különböző vírusvariánsok ellen a Sinopharm képes megadni a legszélesebb immunitást.

Nem lesz szükség harmadik oltásra a sinopharm esetében

Előkerült a harmadik oltás kérdése is,

Merkely szerint sem a kínai vakcinánál, sem a Pfizerénél nincs szükség az oltóanyag harmadik dózisának felvételére, sőt szerinte erre a lépésre a közeljövőben biztosan nem kerül sor.

Merkely azt követően szólalt meg a Sinopharm oltóanyagáról, miután az Egészségügyi Világszervezet kiadott egy állásfoglalást arról, hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy hatásos a 60 év feletti korosztályban. Az országos hatásossági vizsgálatok már elkezdődtek, reális lehetőségként egy harmadik oltás, vagy egy másik típusú oltóanyag beadása is felmerülhet.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!