Kiadta jelentését a WHO a Sinopharm vakcináról, íme a részletek
60 éven alattiak körében 90-91 százalékos védettséget tapasztaltak
Kiadta jelentését a WHO a Sinopharm vakcináról, íme a részletek

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 04.
Elkészült az Egészségügyi Világszervezet (WHO) értékelése a kínai Sinopharm vakcináról. Az elemzést magyarul Dobson Szabolcs gyógyszerész, engedélyezési szakértő, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense összegezte Facebook-posztjában. Az adatokból többek között kiderül, hogy a 60 év alattiaknál nagy hatékonyságúnak találták az oltóanyagot, az idősekkel kapcsolatos védelemről azonban továbbra sincsenek egyértelműen meggyőződve.  

Elöljáróban érdemes annyit megjegyezni, hogy a Világszervezet értékelésében elismeri, számos információnak még nincsernek birtokában a Sinopharm vakcinával kapcsolatban, így az, hogy az oltóanyag mennyire hatékony, egyértelműen csak a fiatal korosztállyal kapcsolatban jelentik ki. 

Dobson Szabolcs posztjában feltette a kérdést, hogy vajon először ismertette, hogy Magyarországon eddig nagy százalékban 60 év felettiek kapták meg a kínai vakcinát, melynek az idősekre kifejtett védőhatásáról a WHO semmilyen megerősítést nem tett közzé értékelésében. 

"Magyarországon a Sinopharm vakcina második adagját tekintve a korcsoportok átoltottsága az alábbi: 15,8% a 60-69 évesek, 26,5% a 70-79 évesek és 10,8%a 80+ évesek körében." 

60 év alatt hatékony a megelőzésben és a súlyos kimenetel elkerülésében

A WHO tanulmányból kiderül, hogy a bahreini beoltottakat vizsgálva 60 éves kor alatt 90-91 százalékos védelmet nyújtott a vakcina a vírus ellen. 

"Nagyon bizonyosak vagyunk abban, hogy a BBIBP-CorV (azaz Sinopharm) vakcina hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében (18-59 éves) felnőtteknél.

"Közepesen vagyunk bizonyosak abban, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (18-59 éves) felnőtteknél alacsony"

60 év felett és társbetegségek esetén marad a bizonytalanság

"Alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében arra vonatkozóan, hogy az oltás 2 dózisa hatásos (60 év feletti) idősebb felnőtteknél."

"Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében arra vonatkozóan, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a vakcina egy vagy két oltása után a (60 év feletti) idősebb felnőtteknél alacsony."

"Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a vakcina 2 adagja hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében társbetegségekben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását."

"Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a vakcina egy vagy két oltása után alacsony társbetegségben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását."

WHO: nincs elég adatunk

A WHO szerint jelenleg adathiány van a következő területeken:

  • a Sinopharm vakcinánál a súlyos megbetegedés elleni védelem
  • a védettség időtartama
  • az emlékeztető oltások szükségessége és a vakcinával összefüggő fokozott betegség jövőbeli kockázata
  • a kiemelten kockázatosnak tekintett vírus variánsok elleni védőhatás
  • a várandósságban való biztonságosság
  • idősekben, társbetegségekben és egyéb alcsoportokban mutatott biztonságosság és klinikai védelem
  • a forgalomba hozatal utáni biztonságossági megfigyelés során észlelt ritka mellékhatások észlelése és értékelése

 

Az Egészségügyi Világszervezet további kutatásokat is tervez az oltóanyaggal kapcsoltban.

Megkezdte a Sinovac vakcina vizsgálatát az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a kínai Sinovac Life Sciences biotechnológiai vállalat által a koronavírus ellen kifejlesztett, inaktivált vírust (Vero Cell) tartalmazó vakcina folyamatos felülvizsgálatát (rolling review) - közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség kedden.

Az uniós ügynökség közleménye szerint döntése a szakvizsgálat megkezdéséről a laboratóriumi kutatások és a klinikai vizsgálatok előzetes, kedvezőnek mutatkozó eredményein alapul.

A tanulmányok azt sugallják, hogy az inaktivált vírust tartalmazó vakcina olyan antitestek termelését váltja ki, amelyek a SARS-CoV-2-t, azaz a COVID-19-et okozó vírust támadják meg, és elősegíthetik a betegség elleni védekezést.

Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) eljárása során értékelni fogja a vakcina hatékonyságára és biztonságosságára, valamint minőségére vonatkozó adatokat, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják-e az esetleges kockázatokat. A folyamatos felülvizsgálat addig folytatódik, amíg elegendő bizonyíték nem áll rendelkezésre a forgalomba hozatali engedély hivatalos kérelmének beadásához.

Közölni fogják a vakcináról kialakított véleményüket, illetve azt, ha a gyártó benyújtja az oltóanyag forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét

- közölték.

A Gyógyszerügynökség tájékoztatása szerint az oltóanyag elősegíti, hogy a védőoltás után az emberi szervezet immunrendszere az inaktivált vírust idegen anyagként azonosítsa, és természetes védekezésként antitesteket termeljen ellene. Ha az oltott személy később kapcsolatba kerül a koronavírussal, immunrendszere felismeri a vírust, és készen áll arra, hogy védelmet nyújtson a koronavírus ellen. Az inaktivált vírus nem okozhat betegséget - tették hozzá.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!