Mennyit ér egy emberi élet? Két ítélet, két válasz
Mennyit ér egy emberi élet? Két ítélet, két válasz

Forrás:Youtube/Americans Against Antisemitism/Shutterstock

2021. 04. 22.
Két gyilkossági ügyben hozott bírósági ítélet is bejárta a napokban a világsajtót: Derek Chauvin minneapolisi volt rendőr elítélése, és Kobili Traore párizsi drogkereskedő felmentése. A két eset teljesen független egymástól, de az ítéletek homlokegyenest eltérően értékelik az emberi életet.

Ez egy véleménycikk.

Az áldozatok közül George Floyd nevét és tragédiáját az egész világ ismeri, a 65 éves nyugdíjas francia zsidó doktornő, Sarah Halimi nevét és tragédiáját kevesebben. Mindketten az aszfalton lelték halálukat:

Floyd egy végzetesnek bizonyult rendőri intézkedés nyomán, Halimi pedig azt követően, hogy gyilkosa „Allah akhbar” kiáltás közben kilökte lakásának a harmadik emeleti ablakból.

A minnesotai esküdtszék gyilkosnak ítélte a fehér bőrű, büntetlen előéletű, 20 éve szolgáló Chauvint, akinek a rendőri intézkedése közben tavaly életét vesztette a fekete bőrű, kábítószer hatása alatt álló George Floyd.

Chauvin legalább 12 év, de akár 40 év börtönbüntetésre számíthat.

Az ítéletet a bíróság épülete körül összegyűlt tömeg lelkes fogadta, Joe Biden jelenlegi és Barack Obama volt elnök is üdvözölte a döntést.

A francia legfelsőbb bíróság megerősítette az elsőfokú döntést, amely felmentette az észak-afrikai Maliból bevándorolt Kobili Traore-t. Az indok:

„Túlságosan be volt állva a drogoktól ahhoz, hogy felmérje tettének súlyát”.

A bíróság szerint tehát Traore nem sejthette, hogy ha kilöki az ablakon szomszédját, akkor az veszélyes lehet a nyugdíjas doktornőre.

Annyira azért eszénél volt az iszlamista gyilkos, hogy Allahot dicsőítse, miközben megrugdosta, és a mélybe vetette zsidó szomszédját.

Az ítélet miatt a franciaországi zsidó közösségek tiltakoztak, Emmanuel Macron elnök is megszólalt, aki azt ígérte, hogy olyan törvénymódosítást kezdeményez, amellyel a jövőben megelőzhetők ilyen vitatott ítéletek. 

Nem Sarah Hamilli volt az első, akivel iszlamista gyilkos végzett otthonában: 2018-ban egy 85 éves holokauszt-túlélő idős asszonyt leszúrt és felgyújtott két muszlim szomszédja. A gyilkosok egyikét felmentették, a másik néhány hónapot töltött csak börtönben, mielőtt szabadlábra helyzeték volna.

Mondhatnánk, hogy az Egyesült Államok jogrendje sokkal szigorúbb, mint az európai, de ez akkor sem magyarázza meg, miért kerül évtizedekre rács mögé, egy drog befolyása alatt álló gyanúsítottal szemben intézkedő rendőr, aki a szolgálat teljesítés közben minden bizonnyal végzetes hibát követett el, és miért ússza meg büntetés nélkül egy zsidógyűlölő drogkereskedő a rasszista gyilkosságot. 

Az emberi életet ma nem egyenlően mérik, pedig minden élet számít. ALL LIVES MATTER.

A fekete élet, a fehér élet, a muszlim élet és a zsidó élet és minden más élet mind egyformán értékes és védendő. Akkor is, ha nem született még meg. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!