Megdöbbentő adatok: az amerikai fiatalok majdnem fele a Hamásznak ad igazat a jelenlegi háborúban
Megdöbbentő adatok: az amerikai fiatalok majdnem fele a Hamásznak ad igazat a jelenlegi háborúban

Palesztinpárti tüntetés egy amerikai egyetemen.(Forrás: Youtube/NBC News)

2023. 10. 24.
Érdekes adatokat közölt a Harvard CAPS-Harris felmérés arról, hogyan vélekednek az amerikaiak Izraelről és a Hamászról az október eleji, brutális támadássorozat óta.

A kutatás szerint a megkérdezett amerikaiak 70 százaléka szorosan figyelemmel kíséri az Izrael és Hamász közötti háborút, és majdnem háromnegyedük úgy véli, hogy a palesztin terrorcsoport válogatás nélkül támadta az izraeli civileket.

A felmérés érdekessége, hogy a fiatalabb korosztályok voltak fogékonyabbak arra a narratívára, hogy a Hamász csak izraeli katonai célpontokat támadott, illetve, hogy nem igaz, hogy a palesztin terrorszervezet izraeli civileket ölt, és gyerekeket fejezett volna le.

Utóbbi esetben a 18-24 éves korosztály 32 százaléka, és a 25-34 éves korosztály 23 százaléka hitt abban, hogy nem igazak azok a hírek, amelyek a Hamásznak az izraeli és külföldi civilek iránti elképesztő brutalitásáról számoltak be.

Az idősebb korosztályok (35-44, 45-54, 55-65 közötti korosztály és 65 évnél idősebbek) esetében a válaszadók 18 százaléka vagy még kevesebb amerikai tartotta hamisnak az Izraellel kapcsolatos híreket.

Ugyanez a jelenség figyelhető meg egy másik kérdés esetében is: a megkérdezett amerikaiak nagy többsége (84 százalék) összességében Izraelt támogatja a Hamász elleni harcban, de a fiatalabb korosztályok esetében jelentős a Hamász iránti szimpátia.

A 18-24 éves korosztály majdnem fele (48 százalék) inkább a Hamászt támogatja a jelenlegi helyzetben, majd a szimpátia meredeken csökken (29 százalék) azoknak az esetében, akik már betöltötték a 25. életévüket.

A legkevésbé az 55-64 éves korosztály (9 százalék) és 65 év felettiek (5 százalék) állnak a Hamász oldalán.

Az amerikai fiatalok szintén nagyon megosztottak abban a kérdésben, hogy a Hamász embertelen öldöklése indokolható-e a palesztinok Izraellel szembeni sérelmeivel.

A legfiatalabb felnőtt korosztályban 51 százalék úgy véli, hogy 1200 izraeli civil megölése indokolható a palesztin nép sérelmeivel, és 49 százalékuk gondolja ennek az ellentettjét.

Ennek a korosztálynak a tagjai voltak a legmegengedőbbek azokkal a társaikkal szemben is, akik a nyilvánosság előtt kiálltak az amerikai egyetemeken a Hamász mellett: 46 százalékuk szerint nem kellene megtagadniuk az ügyvédi irodáknak azon joghallgatók alkalmazását, akik nyíltan vállalták a terrorszervezet iránti szimpátiájukat.

Az amerikai 18-24 éves korosztály több mint fele a következőkről is meg van győződve:

- a Hamász támadássorozatának az volt a célja, hogy háborút provokáljon ki a Közel-Keleten

- Izraelnek a felelőssége megvédeni a saját állampolgárait

- valójában nem a Hamász, hanem Izrael uralja a Gázai-övezetet

- Izraelnek joga van megvédeni magát a Gázából kilőtt rakétáktól és légicsapásokat végrehajtania válaszul

- a zsidó állam felelőssége, hogy visszahozza az elrabolt állampolgárait

- Izraelnek azonnal le kellene állnia a Hamász elleni ellentámadásaival

- helytelen dolog volt Izrael részéről, hogy megszüntette az áram-, víz- és élelmiszerellátást a Gázai-övezet irányába, amíg a Hamász el nem engedi a túszokat

- a Hamásznak és Izraelnek egyformán jogos követelései vannak

- a Gázai-övezet lakossága fél a Hamásztól, és a terrorszervezetet nem érdekli a palesztin civil lakosság biztonsága

- nem lenne igazolható és indokolt, ha Izrael eltávolítaná a hatalomból a Hamászt a Gázai-övezetben

- az amerikai sajtó Izrael irányába elfogultan számol be a Hamász elleni háború eseményeiről.

(Harvard Harris Poll / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!