Mától tényleg tilos a hálapénz
Ajándékot szabad adni az orvosnak a pénzes boríték azonban vesztegetésnek minősül
Mától tényleg tilos a hálapénz

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 01.
Március elsejétől ellenőrzi a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állóknál a hálapénz elfogadását. A vesztegetés jogszabályi tényállása január elsejétől kibővült a büntető törvénykönyvben a hálapénzzel.

Csak ajándéktárgy adása vagy elfogadása megengedett, készpénz vagy minden más ellenszolgáltatás értékhatártól függetlenül a büntető törvénykönyvbe ütközik ezentúl, és ezt komolyan ellenőrizni is fogják.

Az NVSZ ezredese hangsúlyozta: az ellenőrzésekkel nem a "csőbe húzás" vagy a csapdába csalás a céljuk, sőt, munkájukban a bűnfelderítés messze meghaladja az úgynevezett megbízhatósági vizsgálatok vagy integritási tesztek számát.

A tesztek során megalapozott indok, például ellenőrzött bejelentés vagy az egészségügy korrupciós kitettségének kockázatelemzését követően tudomásukra jutott adat esetén, illetve ügyészi engedély birtokában tesztelik a vizsgált embereket olyan valósnak tűnő szituációban, amikor az NVSZ munkatársa az orvost megvesztegetni próbáló betegnek vagy hozzátartozójának adja ki magát.

Kiemelte azonban: mindig a vesztegetés elfogadóját tesztelik, tehát nem a betegeket.

Tetten érés esetén az NVSZ feljelentése után minden ügy egyedi elbírálás alá esik majd, de akár három év szabadságvesztésre is ítélhetik a hálapénz elfogadóját. Bár a szervezet a betegeket elvileg nem fogja vizsgálni, a hálapénz adója feljelentés esetén vesztegetés vádjával szintén akár egy éves börtönt is kaphat.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!