Marokkói földrengés: több mint kétezren haltak meg, évekig tarthat az újjáépítés
A vidéken élők puszta kézzel kutatnak túlélők után
Marokkói földrengés: több mint kétezren haltak meg, évekig tarthat az újjáépítés

Illusztráció(Shutterstock/Fernando Astasio Avila)

2023. 09. 11.
6,8-as erősségű földrengés rázta meg Marokkót péntek éjjel, egész falvak váltak a földdel egyenlővé.

Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek az észak-afrikai országban, miután több mint 2400-an életüket vesztették és 1400-an súlyosan megsérültek a földrengésben.

Marokkóban száz éve nem volt ennyire erős földmozgás. A turisták és a helyiek igyekeztek menekülni az éttermekből és az összeomló házaikból.

A földrengés epicentruma az Atlasz-hegységben volt, 70 kilométerre Marrakeshtől, és a legsúlyosabban a nehezen megközelíthető, kis településeken élőket érintette a természeti katasztrófa.

Bár a marokkói kormány sok mentőegységet és katonákat küldött a bajba jutottak megsegítésére, de a helyiek a puszta kezükkel igyekeztek menteni a túlélőket a vidéki kistelepüléseken, amelyekre csak később érkezett meg a segítség.

A földrengés olyan erejű volt, hogy még Marrakesh történelmi falainak egy része is megrepedt vagy leomlott.

A mentésben részt vevő csoportok kritizálták a marokkói királyt, amiért már két nap eltelt a tragédia óta, az ország vezetője ennek ellenére nem fogadta még el sok ország (köztük az USA, Franciaország, Algéria) segítségét, amelyet szinte azonnal felajánlottak, hanem egyelőre csak Spanyolországnak, Katarnak, Nagy-Britanniának és az Egyesült Arab Emirátusoknak mondott igent.

A külföldi segélycsapatok többsége egyelőre nem kapott engedélyt a marokkói hatóságoktól, pedig a romok alatt rekedt lakosok számára minden perc számít.

(AP News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!