Már a "többszerelműség" is családnak számít?
Massachussets egyik városa hivatalosan is elismerte a poliámor kapcsolatokat
Már a "többszerelműség" is családnak számít?

Illusztráció(Forrás: Shutterstock/Puzzlepix)

2020. 07. 03.
Az amerikai Somerville városi tanácsa csendben, ellenszavazatok nélkül elfogadott egy új rendeletet, mely ugyanolyan egészségügyi jogokat biztosít a poliámor (azaz több, mint két fős szerelmi kapcsolatban élő) csoportoknak, mint a házaspároknak. Kérdés, hogy a döntés trendet indít-e majd az Egyesült Államokban.

A városi tanács ugyanis a múlt héten úgy döntött, kiterjeszti a család fogalmát a poliámor kapcsolatokra is. J.T. Scott, a tanács egyik tagja, aki a lépés mellett szavazott, úgy hiszi, ez lehet az ország első ilyen típusú rendelete.  

“Emberek már régóta élnek olyan családokban,l ahol több felnőtt is jelen van. Itt Somerville-ben a családok néha egy férfit és egy nőt jelentenek, máskor viszont úgy néz ki, mint két ember, akiről a környéken mindenki úgy hiszi, hogy testvérek, mert olyan régen élnek már együtt, máskor pedig lehet hogy egy nagynéni és nagybácsi, vagy egy nagynéni és két nagybácsi, akik gyerekeket nevelnek.”

Scott szerint csak ő legalább két tucat poliámor háztartásról tud a városban, ami körülbelül 80 ezer fős lakossággal rendelkezik. Egy Newsweek cikk már 2014-ben félmillióra becsülte az Egyesült Államokban élő poliámor „családok” számát. 

“Ezzel egyszerűen lehetővé tesszük, hogy az emberek megmondhassák kik a partnereik, és ha például megbetegedik az egyik, meglátogathassák egymást a kórházban.”

A rendeletet megfogalmazó tanácstag, Lance Davis szerint nem a kormány dolga megmondani az embereknek, mi és mi nem tartozik a család kategóriába."A család kategóriájának definiálása olyan dolog, amit társadalomként régóta rosszul fogtunk meg, ezt nem szabad így folytatni.”

Michael L. Brown keresztény író, műsorvezető szerint a döntés nem meglepő, hiszen az egyneműek házasságáért kampányolók mantráiba: „szerelem az szerelem”, „a szeretet győz”, „jogom van elvenni azt, akit szeretek”, nem korlátozzák a partnerek számát kettőre, hiszen azt is lehetne diszkriminatív, elavult kategóriának tekinteni. Brown szerint az LGBTQ közösséghez tartozó személyekkel folytatott vitáiban egyelten logikus érvet sem hallott amellett, hogy a házasságot miért kellene két emberre korlátozni. 

A „többszerelműségben” vagy poliamóriában bármilyen számú és nemű nő és férfi létesíthet szerelmi kapcsolatot egymással, milyen alapon ne fogadja el a kormány azokat is, a homoszexuális párkapcsolatok mellett? Vagy nem csak a szerelem számít? - veti fel a kérdést Brown.

Szerinte, bár jelenleg egyetlen város döntéséről beszélünk, ami az egészségügyi jogokat terjesztette ki a poliámor „családokra”, de egy város is képes trendet teremteni. 

2015-ben, amikor már a több keresztény vezető és közéleti szereplő megfogalmazta, milyen veszélyekkel jár a házasság újradefiniálása, Stephen Colbert humorista kigúnyolta őket, nem tudva, hogy pár év múlva valóra válnak az általa kinevetett előrejelzések. 

(The New York Times, The Stream)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!