Levette a legveszélyesebb drogok listájáról a kannabiszt az ENSZ
Magyarország volt az egyetlen EU-ország, amely a határozat ellen szavazott
Levette a legveszélyesebb drogok listájáról a kannabiszt az ENSZ

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 03.
Az ENSZ bizottsága a szerdai napon elfogadta a WHO ajánlását, és törölte a kannabiszt a legveszélyesebb kábítószerek listájáról, mondván, a növény csak enyhe függőséget okoz, és egészségügyi célokra is használható.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A fű eddig egy kategóriában volt a heroinnal. Az eddigi négyes kategóriába olyan drogok tartoztak melyek „rendkívül addiktívak, és nagy a velük való visszaélés esélye”, emellett „kiemelten káros hatásúak és rendkívül limitáltan felhasználhatóak orvosi vagy terápiás célokra”

A szerdai szavazás azt jelenti, hogy a kannabisz és a kannabiszgyanta többé nem tartozik a legveszélyesebb narkotikumok közé, de az egyes kategóriában továbbra is érintik szabályozások. 

"Üdvözöljük a kannabisz régóta esedékes gyógyszerként való elismerését, azonban ez az egy reform messze nem elég, mivel a kannabisz nemzetközi szinten továbbra is helytelenül van besorolva”

- nyilatkozta a kérdésben Ann Fordham, a Nemzetközi Drogpolitikai Konzorcium elnöke. 

A lépés szimbolikus, egyelőre nem valószínű, hogy nagy hatással lesz arra, hogy egyes kormányok hogyan szabályozzák a füvet, de előmozdíthatja az orvosi kannabiszra irányuló legalizációs törekvéseit azokban az országokban, melyek az Egyesült Nemzetek Szervezetére tekintenek útmutatásért. 

A bizottság rendkívül szoros eredménnyel: 27-25 arányban fogadta el a döntést. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország és Dél-Afrika például a változtatás mellett, míg Brazília, Kína, Oroszország és Pakisztán ellene szavaztak.

Az Európai Uniós országok közül egyedül Magyarország szavazott a határozat ellen.

(CNN/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!