Enyhe bírsággal megúszhatják ezentúl a drogozók Oregonban
Börtön helyett maximum 30 ezer forintnyi pénzbüntetéssel sújtják a droghasználókat
Enyhe bírsággal megúszhatják ezentúl a drogozók Oregonban

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 04.
Oregon az első amerikai állam, ami a kannabisz legalizálása után népszavazással a kemény drogokat is dekriminalizálta kedden. A döntés szerint a heroin, kokain és metamfetamin kis mértékű birtoklását ezentúl nem büntetik börtönnel, hanem csak pénzbüntetéssel. Mindemellett a kannabiszeladásokból befolyó adók egy részét drogterápia-támogatásra tervezik fordítani. 

A 110. számú népszavazási kezdeményezés 67,5% igen és 37,5% nem szavazattal került elfogadásra. Ez alapján a drogfogyasztás, illetve annak „nem-kereskedelmi” mértékű birtoklása nem lesz legális, de bűncselekmény helyett szabálysértésként lesz kezelve. Eddig akár egy éves börtönbüntetést is kaphattak a droghasználók, most azonban maximum 100 dolláros (kb 31 ezer forintos) bírsággal sújthatók.

A jogsértők bírság megfizetése helyett választhatják a kábítószer-függőségre irányuló egészségi állapotfelmérést is.

Az Egyesült Államokban eddig egyedül a kannabisz fogyasztását dekriminalizálták állami szinten.

A keddi napon emellett a marihuána rekreációs használatának legalizálásáról döntöttek New Jersey és Arizona államokban, míg Washington D.C.-ben a halucinogén gombák használatát dekriminalizálták. 

(The Hill/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!