Lelőtték az Epstein ügyében eljáró szövetségi bíró fiát, férje megsebesült
Jeffrey Epstein barátnője után bankja, és annak "kérdéses" ügyfélköre is reflektorfénybe került
Lelőtték az Epstein ügyében eljáró szövetségi bíró fiát, férje megsebesült

Forrás: Youtube/ABC News

2020. 07. 21.
Újabb dráma az Epstein-ügy körül: Vasárnap agyonlőtték Esther Salas szövetségi bírónő fiát, férjét pedig súlyosan megsebesítették, csupán néhány nappal azután, hogy megkapta a Deutsche bank szexragadozóhoz és ügyfélköréhez kötődő per ügyét. A feltételezett merénylő a rendőrség szerint nem sokkal később öngyilkos lett. 

A New Jersey-i bírónő négy nappal a halálos incidens előtt kapta meg az ügyet, melyben a bankot befektetői azzal vádolták meg, hogy tudatosan nem világítja át megfelelően a pedofil szexragadozóhoz és ügyfélköréhez hasonlóan "nagy kockázatot jelentő" ügyfeleit, illetve a pénzmosással kapcsolatos politikájáról is félrevezető állításokat tett. 

A Bloomberg Law információi szerint a vállalat nem tájékoztatta befektetőit arról, hogy nem oldotta meg az adatszolgáltatási problémát, és nem tartotta nyilván az emberkereskedelem és pedofília vádjával tavaly bíróság elé állított Jeffrey Epsteinhez hasonló ügyfeleit illetve két másik bankot sem, melyek korábban pénzügyi kihágásokkal kapcsolatos botrányba keveredtek.

A szexragadozó Epsteinhez kötődő eljárásával kapcsolatban, aki perére várva állítólag öngyilkosságot követett el manhattani cellájában tavaly és a bank ügyfele is volt 2013-ban, a Deutsche Bank úgy nyilatkozott, mint „kritikus hiba, aminek soha nem szabadott volna megtörténnie”.

A New York-i Pénzügyi Szolgáltatások Minisztériuma 150 millió dollárt bírságot szabott ki a Deutsche Bankra, amiért „figyelmen kívül hagyott számos megkérdőjelezhető, Epstein bankszámláihoz (Danske Estonia, FBME Bank) kötődő tranzakciót”.

“Bár tudott Epstein szörnyű előéletéről, a bank megbocsáthatatlan módon elmulasztotta a többmillió dolláros gyanús tranzakciók azonosítását és megakadályozását”

 

- nyilatkozta akkor a pénzügyi szolgáltatókért felelős amerikai felügyelet vezetője, Linda Lacewell.

A bank nem volt hajlandó nyilatkozni a jelen per ügyében, de annyit elárultak, hogy Epstein letartóztatását követően azonnal felajánlották segítségüket a hatóságoknak. 

Esther Salas Newy Jersey szövetségi bírója kapta meg az ügy kivizsgálását, mely többek szerint Epstein pedofilhálózatát is érintheti, mivel minden bizonnyal a fent említett kérdéses átutalásoknak ők is célszemélyei voltak.

A bírónő az ABC News szerint számos fenyegetést kapott a közelmúltban, amit vizsgál az FBI. Egy ismeretlen férfi vasárnap este Salas otthonában lelőtte fiát, Daniel Anderlt majd súlyosan megsebesítette férjétt. Az FBI ismeretlen férfit keresett az ügyben, aki magát FedEx futárnak kiadva becsöngetett a bírónő new jersey-i házába, és az ajtót kinyitó 20 éves fiát azonnal lelőtte. Férje, aki mögötte állt az ajtóban, szintén súlyosan megsebesült, de már stabil állapotban van. Nem tudni, hogy az elkövető valóban a csomagküldő cég alkalmazottja-e, vagy csak annak adta ki magát.

A rendőrség által azóta Roy Den Hollanderként azonosított merénylőt holtan találták két órányira a gyilkosság helyszínétől. A jelek szerint önnön kezével vetett véget életének, agyonlőtte magát. Hollander, aki magát „anti-feminista ügyvédként” aposztrofálta, rákban haldoklott, és a bírónőről egyszer azt írta „lusta és inkompetens”. 

A hatóságok nem kötötték össze az incidenst a Deutsche Bank ellen folyó eljárással.

Ahogy Epstein halálával kapcsolatban többekben felmerült a kérdés, vajon tényleg öngyilkosság volt-e, vagy ügyfélköre kívánt így a homályban maradni, most is adódik a kérdés: Salas családját ily hirtelen érő tragédia vajon a per kimenetelének befolyásolására tett kísérlet lehetett-e hasonló indíttatásból.

Ahogy arról korábban is írtunk, a közelmúltban vette őrizetbe az FBI Epstein barátnőjét, Ghislaine Maxwellt, aki a vádak szerint aktívan részt vett fiatalkorú lányok futtatásában.

(ABC News/ New York Post/Bloomberg Law)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!