Legalább 117-en meghaltak Gázában, amikor káosz lett úrrá a tömegben egy segélykonvojnál
Izrael közölte, csak figyelmeztető lövéseket adott le, a Hamász Izraelt vádolja
Legalább 117-en meghaltak Gázában, amikor káosz lett úrrá a tömegben egy segélykonvojnál

Forrás: Youtube/ i24NEWS English

2024. 03. 01.
Csütörtökön legalább 117 ember életét vesztett, és több mint 760-an megsérültek, amikor Gázában segélyszállító teherautók körül tolongani kezdtek a helyiek. António Guterres ENSZ-főtitkár független vizsgálatot kért az ügyben.

A Hamász  - szokásos módon - azzal vádolta Izraelt, hogy a civilekre lőtt, de Izrael közölte, hogy az izraeli katonák csupán figyelmeztető lövéseket adtak le a területen, és az emberek egymást nyomták agyon, ahogy tolongtak. Az izraeli hadsereg ennek alátámasztására felvételt is közzétett:

A csütörtöki incidens a Nabulsi körforgalomnál történt, Gáza város délnyugati szélén, ahol egy 30 teherautóból álló, egyiptomi segélyt szállító konvoj észak felé tartott az Izraeli Védelmi Erők (IDF) által "humanitárius folyosónak" minősített útvonalon, amelyet – a hadsereg közlése szerint – az izrael erők biztosítottak.

Az IDF fő szóvivője, Daniel Hagari elmondta, hogy civilek vették körül a konvojt, és az emberek elkezdtek felmászni a teherautókra.

"Néhányan erőszakosan lökdösődtek, sőt halálra tapostak más gázaiakat, és fosztogatni kezdték a humanitárius szállítmányokat”

- közölte. Hozzátette, az izraeli tankok „óvatosan megpróbálták szétoszlatni a tömeget néhány figyelmeztető lövéssel”, de aztán visszahúzódtak, de a tömegben „a százakból ezrek lettek, és a dolgok kicsúsztak a kezükből". A Hamász visszautasította az IDF beszámolóját, "tagadhatatlan" bizonyítékokra hivatkozva, amelyek szerintük bizonyítják, hogy közvetlenül lőtték a polgárokat, és még a fejlövéseket is leadtak..

Az ügy kapcsán nemzetközi bírálatok sora érte Izraelt. Emmanuel Macron francia elnök közölte, hogy „izraeli katonák civileket vettek célba”, az EU külügyi vezetője, Josep Borell pedig „teljességgel elfogadhatatlan vérengzésnek” nevezte az esetet.

(BBC / Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!