Kiszivárgott: Washington azon dolgozik, hogy mielőbb megpuccsolja Netanjahut
Az NBC írta meg, már keresik az izraeli kormányfő utódját
Kiszivárgott: Washington azon dolgozik, hogy mielőbb megpuccsolja Netanjahut

Forrás: Facebook/US Department of State

2024. 01. 18.
Lényegében kijelenthető, hogy az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy megpuccsolja Benjamin Netanjahut, Izrael demokratikusan megválasztott miniszterelnökét - ha lehet hinni az NBC-nek nyilatkozó kormányközeli forrásoknak. 

Az amerikai lap arról írt, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán komoly nyomás alá helyezte Benjamin Netanjahut a gázai övezet jövőjével kapcsolatban, nyomatékosítva, hogy a Biden-kormány meglehetősen frusztrált az izraeli kormányfő minap elhangzott kijelentéseit illetően. 

Blinken még a Világgazdasági Fórumon beszélt arról, hogy nagyon komoly kihívás és egyben lehetőség áll a Közel-Kelet előtt, ám nagyon úgy tűnik, hogy - szerinte - Netanjahu nem él ezzel a lehetőséggel. A külügyminiszter szerint az izraelieknek kell meghozniuk ezt a döntést, ez most számukra egy fordulópont lehet. 

Amerikai körút a Közel-Keleten

Az amerikai diplomata egy hete ismét körbejárta a Közel-Kelet több országát, hogy izraeli és arab vezetőkkel tárgyaljon Gáza lehetséges jövőjéről, és a Hamasszal vívott háború lezárásáról. A katonai csapásokat illetően azonban komoly nézetkülönbség van a Biden-, és a Netanjahu-kormány között. Ennek az oka az, hogy Jeruzsálem elutasítja azokat a washingtoni javaslatokat, amelyek a háború utáni Gázára vonatkoznak. 

Az NBC-nek nyilatkozó Izraelből hazatérő kormányzati tisztviselők azt mondták, hogy Netanjahu egy kivételével, az összes amerikai javaslatot elutasította - az egyetlen pont, amelyet az izraeli kormány elfogadott, hogy ne támadja meg a Hezbollah-ot Libanon területén. A lap forrásai szerint az amerikai kormány igazi sikere az volt, hogy meg tudták nyerni Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörököst annak, hogy segítsen a gázai övezet háború utáni újraépítésében. Az arab vezetők azt is támogatnák, hogy egy új, megreformált palesztin kormány felügyelje Gázát. 

A szaúdi megbékélés ára

Szaúd-Arábia egyébként Davosban azt is felajánlotta, hogy kész rendezni a kapcsolatait Izraellel az újraépítési megállapodás keretében, de csak abban az esetben, hogyha az izraeli kormány megnyitja az utat a palesztin államiság felé. Ezt az ajánlatot viszont Netanjahu egyértelműen visszautasította, azt mondta Blinkennek, hogy nem áll szándékában olyan megállapodást kötni, amely lehetővé teszi egy palesztin állam létrejöttét. Az amerikai külügyminiszter hiába erősködött és figyelmeztetett, hogy ha az izraeli vezető nem ismeri fel azt, hogy nincs katonai megoldás a Hamaszra, akkor "a történelem megismétli önmagát", a miniszterelnök viszont hajthatatlan maradt.

Dolgoznak Netanjahu megbuktatásán

Három magas rangú amerikai tisztviselő is egybehangzóan azt nyilatkozta az NBC-nek, hogy a Biden-kormány ennek fényében egyszerűen túlnéz Netanjahun és nélküle próbálja meg elérni a céljait a régióban. Mint fogalmaztak, "Netanjahu nem lesz ott örökké". A lap forrásai elárulták, hogy Washington most más izraeli és civil vezetőkkel vette fel a kapcsolatot, hogy lerakja egy poszt-Netanjahu kormány alapjait. Ennek fényében találkozott Blinken a háborús kabinet többi tagjával is, valamint az izraeli politikai szcéna más ellenzéki vezetőjével, köztük Jair Lapid volt miniszterelnökkel is. 

Az NBC azt írja, Washington minden terve most egy Palesztin állam létrehozása körül forog, amivel viszont a Biden-kormánynak egyszerűen meg kell várnia Benjamin Netanjahu megbukását. Az izraeli kormányfő viszont a külügyminiszterrel való megbeszélését követően elég világos üzenetet küldött Washington felé is, a Hamasz elleni háborút készek akár további egy éven át folytatni, hogyha szükséges.

(NBC News)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!