Kiderült, miről beszélt Ahmadinezsád a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen - itt vannak a budapesti látogatás képei
Zárt körű találkozóra is sor került
Kiderült, miről beszélt Ahmadinezsád a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen - itt vannak a budapesti látogatás képei

Forrás: Instagram/dolatebahar_com

2024. 05. 07.
Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetem meghívására Budapestre érkezett, hogy szűk körű megbeszélésen vegyen részt és előadást tartson. Az iráni sajtóban most megjelentek az első képek is a holokauszttagadásáról és Izrael-gyűlöletéről hírhedt politikusról. 

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A Dolate Bahar nevű iráni lap több fotót és videót is közzétett Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnök budapesti útjáról, valamint közzétették fárszi nyelven a politikus beszédét is. A felvételek tanulsága alapján Ahmadinezsád jó hangulatú találkozón vett részt Deli Gergellyel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorával.

 

 

Az iráni küldöttség és az egyetem vezetése közös fotót is készített az NKE épületének bejáratánál. 

 

 

Az iráni lap beszámolója szerint Mahmúd Ahmadinezsád a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen "Közös értékek a globális környezetben" címmel tartott előadást, amelynek a teljes leiratát közzétették. 

Beszédének elején a volt iráni elnök megköszönte a gondolkodóknak és szakértőknek, hogy részt vesznek ezen a találkozón, amelyen az emberi egyén fejlődéséről, és ilyen értelemben vett evolúciójáról értekezett és ezen belül is a természethez és a környezethez való viszonyáról - amely szerinte Ádám óta végigkíséri az emberiség történelmét. 

 

 

Ahmadinezsád szerint az ember arra készül, hogy bejelenthesse a sötétség, magány, félelem és szorongás korszakának végét, valamint az együttlét, biztonság és béke fényesebb napjainak kezdetét. 

Ezt a kívánt jövőt viszont úgy lehet elérni, hogy megerősítjük a barátságot és szeretet, és elmozdítjuk mindazokat az akadályokat, amelyeket a találkozásaink útjában állnak. A volt iráni elnök azt várja, hogy a kormányok és nemzetek, valamint emberek közti kapcsolat hamarosan forradalmi változáson megy majd keresztül. 

A világ Ahmadinezsád szerint jelentős változások előtt áll: és ezért nagy a jelentősége a közös gondolkozásnak, például a klímaváltozás, globális felmelegedés, üvegházhatás, a globális vízügyi krízis, és élelmiszerválság terén is, amelyek most számos szakértőnek és döntéshozónak felkeltették a figyelmét. 

 

 

A beszédében egy ötpontos javaslatot is felsorolt, amelyek a közös gondolkozás alapjai lehetnek: a környezettel és klímaváltozással foglalkozó intézmények újraszervezése, a kormányok által vállalt kötelességek elmélyítése, a fejlődő országok átállásának támogatása, a témával kapcsolatos közoktatás fejlesztése, valamint az építkezés és városfejlesztés, közlekedés alapjainak revíziója. 

Mahmúd Ahmadinezsádról fontos tudni, hogy Irán elnökeként többször is felszólított Izrael elpusztítására és eltörlésére, a holokausztot pedig csak mítosznak nevezte, ő felelős a régiót komoly háborús veszély felé sodró iráni nukleáris program felgyorsításáért is. A budapesti látogatása mindössze két nappal a holokauszt nemzetközi emléknapját követően történt, és pár héttel azt követően, hogy Irán példátlan támadást indított Izrael ellen. Ezzel kapcsolatban Ahmadinezsád úgy fogalmazott, hogy minden országnak joga van reagálni arra, hogyha jogtalanul megtámadják. Irán jogos önvédelemnek nevezte a több száz civil területre kilőtt ballisztikus rakétát és drónt, miután Damaszkuszban az Izrael elleni támadást szervező Forradalmi Gárda parancsnokokat vette célba az izraeli légierő. 

Reagált az izraeli nagykövetség

Izrael magyarországi nagykövetsége az alábbi sajtóközleményt adta ki a volt iráni elnök látogatásával kapcsolatban: 

"Reagálás Mahmud Ahmadinezsád volt iráni elnök látogatására a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Irán korábbi elnöke, Mahmud Ahmadinezsád önjelölt holokauszttagadó, aki közvetlenül is felelős a holokausztot és annak áldozatait gúnyoló, lekicsinylő és megkérdőjelező eseményekért, mint például a hírhedt holokauszttagadó konferenciáért 2006-ban. Ahmadinezsád a terrorizmust támogató iráni rezsim egykori elnökeként maga is folyamatosan Izrael elpusztítására szólított fel.

Egy ilyen személy meghívása, hogy előadást tartson a diákoknak bármely nyugati egyetemen, súlyosan sérti a holokauszt áldozatainak emlékét.

Vasárnap emlékeztünk meg Budapesten az izraeli Holokauszt Emléknapjáról, külön kihangsúlyozva a magyar zsidóság kiirtásának 80 évvel ezelőtti kezdetét.

Ahmadinezsád látogatása súlyosan sérti és megtiporja a holokauszt során meggyilkolt mintegy 600.000 magyar zsidó állampolgár emlékét."

(Dolate Bahar)

Hetek előfizetés

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!