„Kémelhárítás”? – Betilthatja a TikTokot Amerika
„Kémelhárítás”? – Betilthatja a TikTokot Amerika

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 07. 07.
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfő délután bejelentette, hogy az Egyesült Államok „egyértelműen gondolkodik” a nemzetbiztonsági kockázatnak minősített kínai cégek kiebrudalásán, különös tekintettel a TikTokhoz hasonló közösségi média alkalmazásokkal kapcsolatban.

„Nem akarok az elnök nevében beszélni, de ez egy olyan dolog, amit mérlegelünk,”

 

- nyilatkozta Pompeo a Fox News amerikai konzervatív televízió csatornának adott interjújában.

Amerikai törvényalkotók már régóta szóvá teszik milyen biztonsági kockázatot jelent az, ahogy a TikTok a felhasználók adatait kezeli. Hangot adtak azon aggodalmuknak is, hogy a kínai törvények szerint a kínai cégek kötelesek „támogatást nyújtani és együttműködni a Kínai Kommunista Párt által ellenőrzött hírszerzéssel”.

Az applikáció, ami nem elérhető Kínában, eleitől kezdve igyekezett távolságot tartani kínai gyökereitől, annak érdekében, hogy a globális közönség számára vonzóbbá tegye magát, és demonstrálja Kínától való „függetlenségét”.

Az elmúlt időszakban kiéleződött az Egyesült Államok és Kína közötti konfliktus a koronavírus kezelésével, Kína hongkongi tevékenységével, és a két éve zajló kereskedelmi háborúval.

A TikTok, rövid videók megosztására szolgáló alkalmazás, mely a kínai székhelyű ByteDance cég tulajdonában van. Betiltása nem Amerikának jutott eszébe először, India 58 másik kínai applikációval együtt a közelmúltban feketelistázta, miutána kínai határon konfliktus alakult ki a két ország között.

A Reuters szintén hétfőn jelentette, hogy a TikTok kivonul a hongkongi piacról, miután hatályba lépett a vitatott kínai nemzetbiztonsági törvény a félautonóm városban.

(Global News)
 

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook-oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!