Pentagon: a Huawei is a kínai hadsereghez van becsatornázva
Listázták a haderőhöz kapcsolható kínai cégeket
Pentagon: a Huawei is a kínai hadsereghez van becsatornázva

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 06. 25.
Újabb szintre lépett az Egyesült Államok küzdelme a kínai rezsimhez kapcsolható média vállalkozások és egyéb cégóriásokkal szemben. A Pentagon mostani döntése a hadsereggel kapcsolatban álló Amerikában is tevékenykedő vállalatok listázásáról szól. A törvény szerint az amerikai elnök adott esetben szankcionálhatja, de akár zárolhatja is a felsorolt cégek teljes vagyonát.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) listát hozott nyilvánosságra a kínai hadsereggel kapcsolatban álló és Amerikában is tevékenykedő  kínai cégekről - jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR) a Pentagonból származó dokumentumokra hivatkozva.

Egy sor cég felkerült a listára, köztük a Huawei is

A húsz kínai állami vállalat között olyan ismert cégek vannak, mint a Huawei, a Hikvision, az Aviation Industry Corporation, az Inspur Group, a Panda Electronics, vagy a China Mobile Communication és a China Telecmmunications. E két utóbbi telecom-társaságot jegyzik a New York-i tőzsdén is.    

Az amerikai védelmi minisztérium vélelmezése szerint a cégek vagy közvetlenül a kínai hadsereg tulajdonában vannak vagy kapcsolatban állnak a kínai haderővel, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereggel - írja az MTI.

A Fehér Ház nem kommentálta a nyilvánosságra hozott listát, és az amerikai közszolgálati rádió megkeresésére Kína washingtoni nagykövetsége sem reagált.

Az NPR elemzője emlékeztetett rá, hogy egy 1999-ben elfogadott amerikai szövetségi törvény a Pentagon feladatául szabja az Egyesült Államokban tevékenykedő kínai cégek, köztük a katonai vállalatok felülvizsgálatát időről-időre és listázását, ami nem von maga után büntető intézkedést, és a szövetségi kongresszusnak sem kell cselekednie. A törvény azonban lehetővé teszi a mindenkori amerikai elnököknek szankciók bevezetését, köztük akár a listán szereplő vállalatok teljes vagyonának zárolását is.    

Régóta szorgalmazzák a gazdasági szankciókat

Tavaly, a Kínával folytatott kereskedelmi vita közepette amerikai republikánus és demokrata párti törvényhozók egy csoportja sürgette a Pentagont, hogy állítsa össze, illetve hozza nyilvánosságra a friss listát. A politikusok levelet írtak Mark Esper védelmi miniszternek, és egyes kínai cégek tevékenysége miatti aggodalmaikat hangoztatták.

A Huawei az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy az Egyesült Államok "politikai csatározásának újabb pontjairól" van szó, amelyek "komoly vádakat hoztak fel (...), azonban konkrét bizonyítékokat továbbra sem szolgáltatnak teóriájuk megalapozásaként". A Huawei 100 százalékban magánkézben álló vállalat, amelynek működésébe a kínai állam soha nem folyt bele, most sem folyik. Kínában nincs olyan törvény, amely információgyűjtésre kötelezné a kínai infokommunikációs eszközgyártó vállalatokat - tették hozzá.

Szerdán Tom Cotton Arkansas állam republikánus szenátora és Mike Gallagher wisconsini republikánus képviselő újságíróknak nyilatkozva méltatta a Pentagont, amiért nyilvánosságra hozta a friss listát. Mindketten szorgalmazták, hogy Donald Trump amerikai elnök hozzon gazdasági szankciókat a cégek ellen.    

Trump május közepén megtiltotta a szövetségi állami nyugdíjalapnak, hogy befektessen Kínában, mert az amerikai kormányzat álláspontja szerint ez komoly nemzetbiztonsági kockázatokat jelentene az Egyesült Államok számára.

(MTI/Hetek)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!