"Káros nemi sztereotípiákra" hivatkozva szünteti meg lányos és fiús játékait a Lego
"Káros nemi sztereotípiákra" hivatkozva szünteti meg lányos és fiús játékait a Lego

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 10. 12.
A világszerte közkedvelt Lego vállalat bejelentette, hogy szakít a játékait övező „nemi sztereotípiákkal”, egy szülők és gyermekek viselkedésével kapcsolatos friss kutatás eredményei miatt.

A kutatók azt tapasztalták, hogy míg a lányok magabiztosabbak, és szívesen próbálják ki akár a fiúsnak ítélt tevékenységeket is, ugyanez már távolról sem igaz a fiúkra. A megkérdezett fiúk 71 százaléka tart attól, hogy kigúnyolják, ha lányos játékokkal játszanak, és ebben a félelmükben szüleik is osztoznak. 

“A szülők jobban aggódnak, hogy a fiaikat jobban féltik a cukkolástól mint a lányaikat, ha a másik nemhez illő játékokkal játszanak,”

– jelentette ki Madeline Di Nonno, a kutatás vezetője. 

“A társadalom még mindig magasabbra tartja a férfiakhoz kapcsolt viselkedésmódokat, és amíg nem ismerik el, hogy a nőkhöz kötött viselkedésmódok legalább ugyanennyire értékesek, vagy fontosak, a szülők és a gyermekek is csak vonakodva fogják azokat elfogadni” - tette hozzá.

A dán játékkészítő hétfőn rendelte meg a jelentést a lányok nemzetközi napjára. A felmérés keretében csaknem hétezer szülőt és hat -14 éves gyermeket kérdeztek meg meg Kínából, Csehországból, Japánból, Lengyelországból, Oroszországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból.

„Keményen dolgozunk azon, hogy befogadóbbá tegyük a Legót” - nyilatkozta Julia Goldin, a Lego csoport termék- és marketingvezetője.

A Lego már nem címezi egyik termékét sem kizárólag  „lányoknak” vagy „fiúknak”. Weboldalukon már meg is szüntették a nemi alapú keresést, ehelyett „szenvedélypontok” alapján böngészhetünk a játékok között.

"A mi feladatunk most az, hogy bátorítsuk azokat a fiúkat és lányokat, akik olyan játékokkal játszanának, amelyeket hagyományosan nem nekik szántak”

- tette hozzá Goldin.

(Guardian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!