Karikó Katalint fenyegetéssel beszervezte a kommunista állambiztonság, ő állítja: senkiről nem jelentett semmit
A világhírű kutató nyilatkozatot tett közzé, amivel lezártnak tekinti az ügyet
Karikó Katalint fenyegetéssel beszervezte a kommunista állambiztonság, ő állítja: senkiről nem jelentett semmit

Fotó: MTI/Rosta Tibor

2021. 05. 22.
Több magyar sajtóorgánum is megírta egy interneten keringő befotózott féloldalra hivatkozva, hogy a Pfizer oltóanyagának kutatómunkájában oroszlánrészt vállaló Karikó Katalint 1978-ban beszervezték ügynöknek. A Nobel-díjjal is kapcsolatba hozott világhírű szakember a Telexnek reagált a hírekre. 

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Karikó Katalin beszervezési kartonjának fotója kering az interneten. A dokumentum leírása szerint a magyar kutatót hálózati személyként, ügynökként tartották számon, mégpedig "Lengyel Zsolt" fedőnéven.

Az állambiztonsági 6-os karonja szerint Karikót még 1978-ban szervezték be, hét évvel azelőtt, hogy Amerikába távozott volna. Éppen ebben az évben kezdte meg frissen végzett egyetmistaként a munkát a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban. 

A karton szerint a III/II.-es osztály beosztottja lett titkos megbízott minősítéssel. 

Az információkat egyébként A hálózati nyilvántartás szereplői: az államvédelmi és állambiztonsági hálózat nyilvántartása Szegeden és Csongrád megyében, 1945-1990 című négy évvel ezelőtt megjelent kötetéből fotózták be. Így a forrást szakmai szempontból szinte mindenki hitelesnek tartja. 

"Senkinek nem ártottam"

Az ügyben a Telex megkereste Karikó Katalint is, aki azt nyilatkozta, hogy valóban megtörtént a megkeresés, amit a fenyegetések miatt aláírt. Mint fogalmazott, az édesapja 1956-os "bűnös" múltjára hivatkozva fenyegették meg a szakmai munkája ellehetlenítésével.

"Tudtam, hogyan működik az a rendszer, féltem, ezért aláírtam a beszervezésre vonatkozó dokumentumot"

- fogalmazott.

"Az ezt követő években semmilyen írásos jelentést nem adtam, senkinek nem ártottam" - folytatta. Hozzátette, a tudományos tevékenysége, kutatásai folytatása érdekében távozni kényszerült. Karikó hangsúlyozta, ezen nyilatkozatában lezártnak tekinti ezt az ügyet.

(Telex)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!