Közzétette a magyar kormány, hogy hány beoltott halt meg - Karikó Katalin is reagált a posztra
A magyar kutató további információkkal egészítette ki a bejelentést
Közzétette a magyar kormány, hogy hány beoltott halt meg - Karikó Katalin is reagált a posztra

Forrás: Facebook/Magyarország Kormánya

2021. 04. 26.
Vasárnap a magyar kormány a hivatalos közösségi oldalán közzétette, hogy oltástípusokra lebontva hányan fertőződtek meg és hunytak el azt követően, hogy megkapták a második oltásukat is. A kommentelők egy része megdöbbent az adatokon. 

A kormány a táblázatot azzal a kommentárral tette közzé, hogy a baloldalt bírálta "oltásellenes" kampányuk miatt, amiért "kétségbe vonják egyes vakcinatípusok hatékonyságát". A poszt szövege szerint a táblázattal akarják bizonyítani, hogy minden Magyarországon használt vakcina hatékony és erős védelmet nyújt a fertőzés ellen. 

A táblázatban mind az öt vakcinatípus szerepel, a december 26. és április 20. közötti adatokat tették közzé. 

E szerint összesen 5714 ember kapta el a koronavírus-fertőzést a második oltása után és összesen 273-an hunytak el. 

Szám szerint lebontva arányosan a Pfizer-BioNTech oltása okozta a legnagyobb halálozást, ezt követte a Moderna, majd a Sinopharm. Persze mindhárom adat rendkívül alacsony az arányokat tekintve. 

Mindezek ellenére nagyon sok kommentelőt elriasztottak az oltástól ezek az adatok, míg mások részletesebb információkat kérnek arra vonatkozóan, hogy melyik oltást milyen korcsoportok milyen arányban kapták meg, ahogyan az sem mindegy, hogy az elhunytak között hányan voltak súlyos krónikus betegek. 

Karikó Katalin elmondta, miért magasabb a Pfizer-es elhunytak száma

Nem véletlen, hogy Karikó Katalin világhírű magyar kutató, a Pfizer-oltás egyik fejlesztője is kommentálta a magyar kormány bejelentését. 

A magyar szakember elmondta, hogy ugyan az elhunytak korát nem tudja ő sem, arra viszont felhívta a figyelmet, hogy a Pfizer-Sinopharm egymással szembeni összehasonlításánál "megfelelő kontrollal" lehet csak eljárni. Mint állítja, 

a Pfizer beoltottból 4 hónap alatt halt meg 32 idős krónikus betegségben szenvedő ember a 100 ezerből, míg a Sinopharm esetében 2 hónap alatt volt 16 ember, és náluk nem tudni krónikus betegségről. 

A részletes adatokkal kapcsolatban várhatóan majd az operatív törzs ad tájékoztatást, mindenesetre a táblázat értelmezése szempontjából nem mindegy, hogy az elhunytak milyen korcsoportból és egészségügyi állapotból kerültek ki. 

(Facebook/koronavirus.gov.hu)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!