Országos tisztifőorvos: több, mint ötezer egészségügyi dolgozót már beoltottak
Müller Cecília mindenkit arra kért, "bízzanak a vakcinában"
Országos tisztifőorvos: több, mint ötezer egészségügyi dolgozót már beoltottak

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

2020. 12. 31.
Az idén ugyan az egész életet felforgatta a pandémia, 2021-re viszont úgy lépünk át, hogy bár még tart a koronavírus-járvány, az új évben már rendelkezésre állnak hatékony védőoltások - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt:  www.hetek.hu/elofizetes

Müller Cecília emlékeztetett: az év utolsó napjaiban, "szinte karácsonyi ajándékként" Magyarországra is megérkezett a hatékony vakcina.

A mostanáig érkezett összesen 80 ezer vakcinából 21 oltóponton zajlik az oltások beadása. 5110 egészségügyi dolgozó már megkapta az első védőoltást

- közölte az oszágos tisztifőorvos.

Aki szerint a vakcinaszállítmányok érkezése hatékony lépést jelent a járvány elleni védekezésben.

"Ezzel emberi életeket fogunk tudni menteni"

- fogalmazott. Elmondta, jövőre a legnagyobb kihívás a védőoltások beadásának megszervezése lesz. Sokan jelentkeztek előzetesen oltásra, igyekeznek már 2021 első negyedévében minél többeket beoltani, "mert ez a következő megoldás a járványkezelésben" - húzta alá.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy "nem dőlhetünk hátra, mert a pandémia továbbra is zajlik".

Minden korosztály érintett lehet - mondta, de megjegyezte, továbbra is elsősorban az idősek, illetve a krónikus betegségben szenvedők halnak meg a fertőzés következtében. 

Kiemelte: a 2020-as év szinte egészében a járvány kezeléséről, a pandémiáról szólt. A koronavírus-járvány mindenki életét megváltoztatta, "kicsit felforgatta", átrendeződtek a viszonyok, a társadalmi élet, a gazdaság.

"Többen elvesztettük szeretteinket, ismerőseinket" - mondta Müller Cecília, aki mindenki felé részvétét fejezte ki.

Ugyanakkor azt mondta: az elmúlt napok bizakodásra is okot adnak, mivel az aktív fertőzöttek száma csökkent, a gyógyultak száma pedig emelkedett. Már több mint 150 ezren meggyógyultak a fertőzésből.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy este 8 óráig van még lehetőség online időpontfoglalásra az óvodai és iskolai dolgozók számára a szombaton és vasárnap 7 és 19 óra között, az ország 99 helyszínén biztosított gyorstesztelésre. A regisztrációs cím megtalálható a koronavirus.gov.hu és az oktatas.hu oldalon is - közölte.

Az országos tisztifőorvos mindenkitől azt kérte: "bízzanak a vakcinában"

Örömét fejezte ki, hogy a vakcinainfo.gov.hu oldalon, valamint levélben is sokan jelentkeztek a védőoltásra. Azt mondta: céljuk, hogy már az első negyedévben, ahogy érkeznek a vakcinaszállítmányok, minél több embert beolthassanak.

Elmondta, hogy a jelenlegi 21-ről, jövő hétfőn 25-re bővítik az oltópontok számát. Az oltási terv szerint az egészségügyi dolgozók után a szociális intézmények dolgozói és lakói következnek, majd a krónikus betegségben szenvedők, után pedig a kritikus infrastruktúra területe következik.

A tisztifőorvos jelezte: a védőoltás változatlanul önkéntes.

Ezzel együtt az emberektől azt kérte: segítsék ezt az óriási feladatot, a védőoltások lehető legrövidebb időn belül, legszélesebb körben való beadását.

A védőoltások beadásával, az oltási tervvel kapcsolatban több kérdést is kapott a tisztifőorvos. Ezekre válaszul elmondta: az oltási tervnek megfelelően az első vonalban feladatot ellátó egészségügyben dolgozókkal kezdték az oltást. Első körben körülbelül 30 százalékuk jelentkezett az oltásra, de azóta számuk egyre növekszik.

Ha azt látják, hogy az egészségügyben már csökkent az igény, akkor tudják megkezdeni a szociális intézmények dolgozóinak és lakóinak oltását. Kiemelte: az oltási rend dinamikusan bővül. A beérkező oltóanyag-mennyiségtől függően tudják bővíteni az oltás lehetőségét a további területeken.

"A köszönet az első"

Müller Cecília a szilveszter napján tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a köszönet az első. Azt mondta: akik a járvány elleni védekezésben egész évben "a gátakon álltak", rendkívüli teljesítményt nyújtottak.

Köszönetet mondott az egészségügyben, a szociális szférában, a közigazgatásban dolgozóknak, a katonáknak, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboros és közigazgatási munkatársainak, akik egész évben mellette álltak. Köszönetét fejezte ki továbbá a médiának, amely folyamatosan segítette a hiteles információk közvetítését, továbbá mindenkinek, aki a szabályok betartásával segítette a járvány elleni védekezést.

Az országos tisztifőorvos megköszönte mindenki támogatását. Reményét fejezte ki, hogy

"a tudomány, a tudósokon, a bizonyítékokon alapuló orvoslás győz, a józan ész győz a sok-sok eltévedt információ között" és mindenkinek, áldott, békés, "Covid-mentes, Covid-szegény" új évet kívánt.

Gulyás: főhajtás illet minden egészségügyi dolgozót 

A magyar egészségügy képes volt mindenkinek az elérhető legmagasabb szintű ellátást biztosítani, a koronavírus-járvány kitörése óta mindenkinek jutott elegendő orvos, ápoló, kórházi ágy, lélegeztetőgép és gyógyszer, ezért pedig főhajtás illeti az egészségügy valamennyi dolgozóját - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hu-nak adott év végi interjújában.

Gulyás Gergely megjegyezte, a védekezésnek nem volt egyetlen napja sem, amikor az ellenzék akár csak azzal segítette volna a kormány munkáját, hogy nem minden energiáját a kabinet és az egészségügy támadására, az ápolókat lejárató meghamisított kisfilmek készítésére fordítja.

Kiemelte, "ha valaki megnézi a halálozási számokat, akkor azt látja, hogy Franciaországgal, Svédországgal, Horvátországgal vagyunk egy szinten", ezért az ellenzék naponta kérhetne elnézést a magyar egészségügyi dolgozóktól, mert "egy világjárvány alatt a svéd és a francia egészségüggyel azonos teljesítményre vagyunk képesek". 

Ez önmagában indokolja azt a soha nem látott mértékű orvosbéremelést, amely a hálapénz eltörlésével együtt január elsején hatályba lép, ahogyan az ápolók ebben a ciklusban megvalósuló 72 százalékos béremelését is - tette hozzá. 

A Miniszterelnökség vezetője kitért arra is, hogy miközben Karácsony Gergely a járvánnyal összefüggésben valótlanul vádolja adathamisítással a kormányt, addig a főpolgármester tevékenysége kimerül a közösségimédia-kommunikációban, Budapesten pedig egyre több hajléktalan van az utcán, egyre nagyobbak a közlekedési dugók és egyre több a szemét a közterületeken. 

Gulyás Gergely kijelentette, akkor oltatja be magát, amikor sorra kerül. Először azok kapnak oltást, akik az egészségügyben dolgoznak, a védekezésben nélkülözhetetlenek, utána pedig azok, akik egészségileg a legveszélyeztetettebbek - mondta. 

"Magyarországon, ha egy politikus elsők között oltatná be magát, úgy, hogy egyelőre csak néhány ezer vakcina áll rendelkezésre, a népharag miatt nem sokáig maradna hivatalban".

-jegyezte meg Gulyás gergely.

A miniszter kijelentette, bármely engedélyezett vakcina kockázata összehasonlíthatatlanul kisebb, mint a vírusé. Aki szeretné magát beoltatni, az regisztráljon, mindenkinek jutni fog oltóanyag - közölte.

Gulyás Gergely az oltásokkal kapcsolatban szólt arról is: ugyan a kormány még ilyen döntést nem hozott, a vakcinák beadása értelmetlenné teszi a karanténkötelezettséget, így az élet néhány területén lesz különbségtétel az oltást felvevők és elutasítók között, ehhez pedig valamilyen hiteles igazolás is rendelkezésre áll majd.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!