Bejelentették: egy plasztikkártyát kap majd az, aki védett a vírus ellen
A kormányinfón az is kiderült, hogy lehet-e nemet mondania a regisztráltaknak a szóba jöhető vakcinákra
Bejelentették: egy plasztikkártyát kap majd az, aki védett a vírus ellen

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 21.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtó kérdésére elmondta, lesz Magyarországon is védettséget igazoló okirat, ami egy plasztikkártya lesz. Ezt mindazok megkapják, akiket beoltottak, vagy aki úgy esett át a vírusfertőzésen, hogy kialakult nála a védettség. 

A miniszter azt is megjegyezte, hogy vélhetően azoknál az embereknél, akiknél a védettség kialakult,

a kijárási korlátozásnak már nem lesz értelme, bár erről még nem született kormánydöntés. 

A tájékoztatás szerint a brüsszeli vakcinaszállítmányok olyan lassú ütemben érkeznek, hogy a kormány rákényszerült arra is, hogy más forrásokból szerezzen be oltásokat. Kínából például egymillió vakcina várható, miközben az orosz oltóanyag beszerzéséről még nem tudott Gulyás pontos információkat mondani. 

Hangsúlyozta:

csak olyan oltóanyagot kívánnak beszerezni, amellyel már több millió embert beoltottak, és amelyet a magyar hatóságok biztonságosnak és hatékonynak ítélnek.

A miniszter bírálta az Európai Gyógyszerügynökséget is a lassúsága miatt. Elmondta: a magyar hatóságok már engedélyezték az AstraZeneca által fejlesztett oltóanyagot, így ha ezt az európai hatóság is megtenné, elkezdődhetne az oltás azzal. Hozzátette: múlt héten az orosz vakcina is ideiglenes engedélyt kapott Magyarországon.  

Gulyás Gergely kijelentette, hogy amíg a megbetegedések száma jelentősen nem csökken, nincs lehetőség a korlátozó intézkedések érdemi lazítására.

A miniszter leszögezte, hogy egyértelműen lehet nemet mondani a felajánlott vakcinára. Ez körülbelül úgy történik majd, hogy amikor az érintett regisztrálthoz érnek, akkor felajánlják neki a szóba jöhető vakcinákat,

amelyeket ha mind elutasít, akkor tovább kell majd várnia, hogy más opció is az asztalra kerüljön. 

Gulyás azt is megemlítette a Pfizer-oltóanyagok késve érkezésével kapcsolatban, hogy megvizsgálták az Európai Bizottság Pfizerrel kötött szerződését, ami lehetőséget ad az amerikai cégnek arra, hogy néhány hetet akár csússzon a szállítmányokkal. Ahogy ez meg is történik. 

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!