Jöhet az 5. választás? - ismét teljes patthelyzet Izraelben
87,5 százalékos feldolgozottságnál Netanjahunak nincs elég mandátuma a kormányalakításhoz
Jöhet az 5. választás? - ismét teljes patthelyzet Izraelben

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 24.
Tegnap zajlott Izrael állam negyedik választása két éven belül, de ebből még simán lehet ötödik is, elnézve az izgalmasan alakuló részeredményeket. A szavazatok 87,5 százalékos feldolgozottságánál ugyanis Benjamin Netanjahu jobboldali tömbjének nincs elég mandátuma a kormányalakításhoz, és egy új arab párt, a Raam is bejutott a kneszetbe.

Manszúr Abbász Raam pártja megugrotta a parlamentbe kerülési 3,25 százalékos küszöböt, és ezzel akár "királycsinálóvá" is válhat a baloldal számára. A párt eddig összesen 154,965 szavazatot, azaz az összes szavazat 4,03 százalékát szerezte meg. Bejutásával csökkent a jobboldali-vallásos blokk mandátumainak száma.

Netanjahu pártja jelenleg, összes hagyományos szövetségesével és még a Naftali Bennet féle Jamina párt esetleges támogatásával is csak 59 mandátumot tud összeszedni, ami két mandátummal kevesebb a kormányalakítási limitnél.

A legfrissebb becslések szerint a Likud 30 mandátumra esett vissza, míg Jair Lapid Jés Atid (Van Jövő) pártja 17, a vallásos Sasz 9, a Kék és Fehér 8, a Jamina 7, az Egyesült Arab Lista 6, a Vallásos Cionista Párt 6, Gideon Száár Új Remény pártja 6, a Merec 5, az arab Raam pedig 5 mandátumot szerzett meg.

Az Új Remény párt, amit a Likudból kiváló Gideon Száár alapított, határozottan kijelentette, hogy nem hajlandó semmilyen Netanjahu vezette koalícióhoz csatlakozni, inkább ellenzékbe vonul.

Az újonnan bejutott arab párt, a Raam vezetője a napokban tárgyal a legnagyobb ellenzéki párt, a Van Jövő vezetőjével, Jáir Lápiddal.

Cikkünk folyamatosan frissül.

(Arutz7/Times of Israel/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!