Jó hír: a Mol átvállalta a tranzitdíjat, napokon belül újra jöhet az olaj Magyarországra
AZ UNIÓS SZANKCIÓK GÁTOLTÁK AZ OROSZ FÉLT abban, HOGY fizessen
Jó hír: a Mol átvállalta a tranzitdíjat, napokon belül újra jöhet az olaj Magyarországra

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 10.
A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, orosz hírügynökségek és a nemzetközi sajtó is beszámolt róla, hogy leállt a kőolajszállítás a Barátság vezetéken keresztül, ami Oroszországból Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba is szállított kőolajat. 

A leállás oka pénzügyi jellegű: az orosz Transznyefty hiába próbálja a Gazprombankon keresztül egyenlíteni az ukrán fél felé a tranzit díjjal kapcsolatos kötelezettségeit, az uniós szankciók miatt az utalását automatikusan visszautasítja a rendszer. Az orosz fél jelezte, hogy próbál más fizetési módot keresni, hogy tudjon fizetni az Ukrajnán keresztüli kőolajszállításért. 

A Mol akkor kérdésünkre elmondta, hogy bár több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is.

"A díjkötelezettség átvállalásával a Mol gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le"

- olvasható a mai közleményüben.

A tájékoztatás szerint a gyors intézkedést az ellátási helyzet tette indokolttá: a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül érkezik a kőolaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba is, és bár a Molnak Magyarországon több hétre elegendő saját tartaléka van, regionális nagyvállalatként a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállal.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!