Jeruzsálemből szólal fel Pompeo a Republikánus Párt országos gyűlésén
A szimbolikus helyszínnel a feltételezések szerint az evangéliumi keresztényeknek akarnak üzenni
Jeruzsálemből szólal fel Pompeo a Republikánus Párt országos gyűlésén

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 08. 24.
Több évtizedes precedenssel szakítva fog amerikai vezető diplomata, ez esetben maga a külügyminiszter, bejelentkezni politikai rendezvényen. Mike Pompeo döntését demokraták és volt külügyminiszterek egyaránt bírálták, mondván pozícióját pártpolitikai célok előmozdítására használja fel. 

Pompeo mostani közel-keleti útján Izrael és az arab világ további közeledését igyekszik előmozdítani röviddel azután, hogy Izrael és az Egyesült Arab Emírségek a közelmúltban amerikai közreműködéssel normalizálta kapcsolatait. Pompeo virtuális formában mondja el majd beszédét az izraeli fővárosból. 

Ma kezdődik a négy napos republikánus nagygyűlés

A Republikánus Párt elnökjelölt-állító gyűlése hétfőn kezdődik és négy napig tart majd. A konvenciónak az észak-karolinai Charlotte városa ad otthont, ám a beszédeiket a politikusok és a vendégek zöme szintén interneten bejelentkezve mondja el, élőben vagy előzetesen rögzített felvételről. 

RNC
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Minden napnak meglesz a maga külön mottója és témaköre. Hétfőn az Ígéret földje, kedden a Lehetőségek országa, szerdán a Hősök országa, csütörtökön pedig a Nagyszerűség országa téma szabja meg majd a beszédek irányvonalát.A tervek szerint Donald Trump elnök minden este rövid beszédet mond majd. Mellette megszólalnak majd gyermekei, Melania Trump, kormányzati és nem-kormányzati republikánus politikusok is.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a keddi napon egy „nem nyilvános” jeruzsálemi helyszínről szólítja meg majd a gyűlés résztvevőit, évtizedes tradícióval szakítva, melynek megfelelően magas diplomáciai tisztséget betöltő személyek elkerülték a nemzeti konvenciókhoz hasonló politikai eseményeket, nehogy pártpolitikai célokra használják fel hivatalos pozíciójukat.

Külügyminiszterek és pártpolitika

Barack Obama volt külügyminisztere, John Kerry például távolmaradt a 2016-os demokrata nagygyűléstől, 2012-ben pedig, mikor Obama hivatalosan demokrata elnökjelölt lett, Hillary Clinton, az akkori külügyminiszter a világ túlsó felén volt diplomáciai úton. Ami a republikánus oldalt illeti, John McCain 2008-as jelölésekor Condoleezza Rice szintén diplomáciai úton volt, míg George W. Bush külügyminisztere, Colin Powell szintén kihagyta a 2004-es republikánus országos konvenciót. 

Széleskörű bírálat érte hát demokraták és volt külügyminiszterek oldaláról is Mike Pompeo döntését, hogy felszólal, és ezt ráadásul Jeruzsálemből teszi majd.

mike pompeo
Mike Pompeo, Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Obama volt külügyminiszter helyettese, Wendy Sherman a Twitteren példátlannak és helytelennek titulálta a lépést, utalva arra, hogy „Jeruzsálemet, és (Mike Pompeo) hivatalát nem kellene az RNC (Republikánus Nemzeti Konvenció) propagandacéljaira felhasználni”

A republikánus nemzeti bizottság egyik vezetője, Ronna McDaniel megvédte Pompeo beszédét, melynek költségeit nem adófizetők pénzéből, hanem a párt forrásaiból finanszírozzák majd. Médiainformációk szerint a beszédet négy ügyvédcsapat nézte át.  

Jeruzsálem rendkívül kardinális pontja volt Trump korábbi kampányának, de a mostaninak is, tekintve, hogy legnagyobb támogatói, az evangéliumi keresztények szemében kiemelt jelentőséggel bír a hely. Az amerikai elnök 2017 decemberében jelentette be, hogy hivatalosan elismeri a várost Izrael fővárosaként, és átköltözteti a nagykövetséget Tel-Avivból. 

Trump a közelmúltban leszögezte, a lépést az evangéliumi keresztények kedvéért hozta meg. 

“Tudják, az a legcsodálatosabb mindebben, hogy az evangéliumi keresztények jobban izgalomba jöttek ettől, mint a zsidó emberek. Így van, ez hihetetlen.”

Pompeo-Netanjahu találkozó Jeruzsálemben

Jeruzsálemi villámlátogatásán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter megígérte, hogy noha Washington elad fegyvereket az Egyesült Arab Emírségeknek az iráni fenyegetés miatt, ezt úgy teszi, hogy közben megmaradjon Izrael térségbeli katonai fölénye - jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet hétfőn.

"Katonai kapcsolataink vannak az Egyesült Arab Emírségekkel, fegyvereket biztosítunk számukra, s folytatjuk a fegyverek biztosításának felülvizsgálatát az iráni fenyegetés elleni védelemhez. De ezt úgy tesszük, hogy közben teljesítsük elkötelezettségünket Izrael fölényének megőrzésében"

- jelentette ki hétfő déli Netanjahuval való találkozóján Pompeo, utalva a néhány napja kiszivárgott új fegyverüzletek lehetőségére, amelyek keretében a legfejlettebb F-35-ös vadászgépekből is adnának el Abu-Dzabinak, s amelyek miatt a helyi médiában Izrael eddigi térségbeli katonai fölényének elvesztésétől tartottak.

Pompeo közel-keleti útjának első állomásán reményét fejezte ki, hogy más arab országok is felveszik a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, miután augusztus közepén Washington közvetítésével már áttörést értek el egy Öböl menti állammal - az Egyesült Arab Emírségekkel - ezen a téren.

"Izrael állam elismerése, illetve a vele folytatott együttműködés csak növeli a közel-keleti stabilitást, miközben javítja a saját országaikban élő emberek életét is"

- vélekedett az amerikai külügyminiszter.

Netanjahu azt mondta a találkozójukon, hogy az Egyesült Arab Emírségekkel kötött megállapodás nem foglalja magában Izrael hozzájárulását semmiféle fegyverkereskedelemhez, és ő nem tudott ilyen ügyről. Emellett hangsúlyozta bizalmát az amerikai vezetés iránt, hogy ezentúl is vigyázni fognak az izraeli hadsereg fegyverzetének minőségi előnyére.

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti békemegállapodás fontos külpolitikai győzelmet jelentett az újraválasztásra törekvő Donald Trump amerikai elnök számára, továbbá tükrözi azt a Közel-Keleten zajló változást, amelyben a közös aggodalom az iráni "ősellenséggel" szemben valamelyest felülírja a palesztinoknak nyújtott hagyományos arab támogatást.

A megállapodásban a felek vállalták a teljes körű diplomáciai kapcsolatok létesítését, és Jeruzsálem befagyasztotta az 1967-ben elfoglalt Júdea és Szamária (Ciszjordánia) egyes részeinek annektálását célzó terveit.

Pompeo Jeruzsálemben találkozik Beni Ganz izraeli védelmi miniszterrel, akinek a koalíciós megállapodás szerint jövő novemberben át kellene vennie a kormányfői hivatalt Netanjahutól, valamint megbeszélést folytat izraeli kollégájával, Gabi Askenázival is.

Izraelből Pompeo Szudánba, az Egyesült Arab Emírségekbe és Bahreinbe utazik, valamint további állomásokat is beiktathat a Perzsa(Arab-)öböl államaiban.

(Times of Israel/MTI/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!