“Jeruzsálem a miénk!” - Erdogan felhívást intézett a törökökhöz
A török elnök nem rejti véka alá, hogy a Hagia Szophia templom után mit tervez "felszabadítani"
“Jeruzsálem a miénk!” - Erdogan felhívást intézett a törökökhöz

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 10. 02.
Recep Tajjip Erdogan elnök török törvényhozókhoz intézett beszédében Ankarában határozottan leszögezte, hogy Izrael fővárosa, Jeruzsálem az ő országához tartozik, és "már évezredek óta lakják a palesztinok". 

“Ebben a városban, amit az első világháború alatt könnyek között kellett elhagynunk, máig találkozni az oszmán ellenállás nyomaival. Tehát Jeruzsálem a mi városunk… az első kiblánk (imairányunk) az al-Aksza és a Szikladóm Jeruzsálemben, amik hitünk szimbolikus jelentőségű mecsetei”

- jelentette ki az elnök.

Az oszmán birodalom 1516 és 1917 között uralta Jeruzsálemet, mielőtt Nagy-Britannia átvette az ellenőrzést a terület felett az első világháború után. A modern Törökország már régóta hangsúlyozza a szentvároshoz kötődő hosszan tartó, szoros kapcsolatát, rendszeresen elítélve Izrael állítólagos erőfeszítéseit annak „judaizálására” vonatkozóan, illetve az Egyesült Államok azon döntését, hogy 2017-ben hivatalosan is elismerte azt Izrael fővárosaként. 

Holott Jeruzsálem Izrael megalapítása óta annak fővárosa, és a zsidókat több ezer éves történelem fűzi a városhoz, melyet komoly régészeti leletekkel is bizonyítani tudnak.  

Röviddel azután, hogy a kereszténység és az iszlám számára is kiemelt szimbolikus jelentőségű Hagia Szophia templomot múzeumból mecsetté alakította, a török elnök ismét szemet vetett az izraeli szent városra. 

Facebook bejegyzésében kijelentette, hogy

„a Hagia Szophia feltámadása jele a jeruzsálemi al-Aksza mecset szabadságának helyreállítása felé mutató jel”.

Erdogan csütörtöki beszédében elítélte „Izrael palesztinokat elnyomó, illetve Jeruzsálem privát szféráját nem tiszteletben tartó gyakorlatait”. 

“Jeruzsálem kérdése nem egyszerűen geopolitikai problémát jelent számunkra. Először is a Jeruzsálem szívét képező óvárost jelenlegi állapotában Nagy Szulejmán építette fel falaival, bazárjával és számos épületeivel együtt. Őseink évszázadokon keresztül tiszteletüket fejezték ki felé az által, hogy nagy becsben tartották a várost.” 

A török elnök emellett megerősítette a palesztin ügy iránt való elkötelezettségét is.

“Megtiszteltetésnek érezzük, hogy országunk részéről képviselhetjük az elnyomott palesztinok jogait minden felületen, mint akikkel évszázadokon át együtt éltünk. Erre való tekintettel figyelemmel kísérjük a globális lelkiismeret vérző sebét jelentő palesztin ügyet és Jeruzsálem ügyét is mindvégig.”

Az izraeli külügyminisztérium egyelőre nem reagált Erdogan meredek kijelentéseire. 

(Times of Israel/CBN)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!