„Izraelfóbiás antiszemita”: Zsidó szervezetek bírálják az új elnöki szóvivőt
„Izraelfóbiás antiszemita”: Zsidó szervezetek bírálják az új elnöki szóvivőt

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 05. 09.
Mint arról beszámoltunk, május 13-án veszi át tisztségét az új fehér házi szóvivő, Karine Jean-Pierre. A Biden-kormányzat új kinevezettje az első fekete és leszbikus házasságban élő személy ezen a poszton, jelölését a demokrata párt liberális szárnya lelkesen üdvözölte, amerikai zsidó vezetők azonban bírálták eddigi tevékenységét.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A haiti születésű Jean-Pierre eddig a helyettes szóvivői tisztséget töltötte be. Ő az első színesbőrű és egyben az első nyíltan LGBTQ-személy ezen a poszton. Leszbikus házastársa a CNN egyik tudósítója, Suzanne Malveaux. Az összeférhetetlenségi aggodalmakra a CNN azt felelte, hogy Malveaux nem fog politikai kérdésekkel foglalkozni partnere hivatali ideje alatt.

Az amerikai Izrael-párti zsidó közösség aggodalommal fogadta Jean-Pierre kinevezését, mert az új szóvivő korábban aktívan együttműködött anticionista szervezetekkel.

2016 és 2020 között az Izraellel szembeni bojkottmozgalmat támogató radikális baloldali MoveOn.org szervezet országos szóvivője és főtanácsadója volt. 

2019-ben a Newsweek számára írt véleménycikkében Jean-Pierre kijelentette, hogy nem nevezheti magát senki progresszív jelöltnek, aki támogatja a legnagyobb amerikai zsidó érdekvédelmi szervezetet, az AIPAC-et, amelyet „súlyosan rasszista, iszlamofób és arabellenes retorikával” vádolt. 

„Holokaszt-túlélők gyermekeként és amerikai zsidóként felháborít és aggodalommal tölt el, hogy Joe Biden Ms. Jean-Pierre-t nevezte ki elnöki szóvivőnek, aki tőről metszett antiszemita ellenségességgel viszonyul Izrael iránt, és készséggel állít hazugságokat Izraelről és a zsidókról, hogy Izrael-fóbiás programját szolgálja”

– írta nyilatkozatában Mort Klein, a Zionist Organization of America elnöke, aki szerint ez a „felháborító és felfoghatatlan Izrael-ellenes, terrorista-támogató és Irán-párti kinevezés a Biden-kormányzat veszélyes irányvonalát jelzi az Egyesült Államok legnagyobb szövetségese felé”.

(Hetek / Israel Hayom)

hetek

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!