Itt a vége? Újra elvették Djokovics vízumát
Itt a vége? Újra elvették Djokovics vízumát

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 01. 14.
Másodjára is visszavonták Novak Djoković, a világelső teniszező ausztrál beutazási vízumát. Ezúttal az ország bevándorlásügyi minisztere, Alex Hawke döntött úgy, hogy a szerb sportoló "egészségügyi és rendészeti" okokból nem léphet be az országba. Ezzel azonban még koránt sincs vége a történetnek, Djokovićnak lehetősége van megfellebbezni ezt a döntést is.

Alex Hawke az ország bevándorlásügyi miniszter döntését még megtámadhatja a szerb teniszező jogi csapata, így nem biztos, hogy azonnal hazaküldik a teniszezőt, akár még játszhat is az Australian Openen.

Novak Djokovic jelen állás szerint nem fog tudni elindulni az Australian Openen, amely hétfőn kezdődik meg a szigetországban, így se 10. ausztrál, se 21. összesített GS győzelmét se tudja célba venni.

Ahogy az korábban megírtuk, az oltatlan teniszező mentességgel léphetett be az országba decemberi koronavírus-fertőzésére való tekintettel, de nem sokkal érkezését követően elvették tőle a vízumot. Bíróság elé vitte az ügyet, ahol neki adtak igazat, így maradhatott Ausztráliában, folytatta is az edzéseket.

"Ezt kívánja a közérdek"

A bevándorlásügyi miniszter saját hatáskörében döntött úgy, hogy érvényteleníti a vízumot, arra hivatkozva, hogy ezt kívánja meg a közérdek. Scott Morrison miniszterelnök csütörtökön még úgy nyilatkozott, arra számít, hogy a hatóságok betartatják a szabályt, miszerint csak oltottak léphetnek be az országba, valamint olyanok, akiknek érvényes felmentése van az oltás alól.

Több ellentmondás is napvilágra látott Djokovics beszámolóiban. A bevándorlási papírokat helytelenül töltötte ki elmondása szerint ügynöke: a Spanyolországból Ausztráliába repülő teniszező a karácsonyi időszakot Szerbiában töltötte,

ennek ellenére a papírokon azt jelölték, nem utazott az Ausztráliába érkezését megelőző két hétben.

Az oltás felvétele alóli mentességét decemberi koronavírus-fertőzésével akarta igazolni a sportoló. Először azt állította, december 16-én tesztelt és aznap meg is kapta a pozitív eredményt, majd hogy csak másnap értesült fertőzöttségéről, ezért is vett részt 17-én egy gyerekek jelenlétében tartott rendezvényen.

December 18-án mindenképp karantént szegett, mivel elment egy interjúra. Erről úgy nyilatkozott, rossz döntés volt.

Akár három évre is kitilthatják Ausztráliából

Djokocivot nem csak mostani vízumától foszthatja meg Ausztrália , hanem három évre meg is tagadhatja tőle azt, hogy belépjen az országba. Szakértők ugyanakkor arra tippelnek, Djokovicék ismét megtámadják a döntést.

Sőt Szerbiában akár büntetést is kaphat a szerb klasszis karanténszegésért. Milan Fillipovic, az Ügyvédek az Emberi Jogokért Bizottság jogi tanácsadója szerint a bűncselekményért pénzbírság vagy akár három év börtön is járhat. Megállapodhat ugyanakkor Djokovic a hatóságokkal abban is, hogy pénzt adományoz jótékony célra vagy közmunkát vállal.

Korábban az is felmerült, hogy esetleg Spanyolország is vizsgálja az ügyet, mivel csak oltottak illetve olyanok tartózkodhatnak az országban, akiknek valós okuk van arra, hogy ne vegyék fel a vakcinát, ám a spanyol hatóságok tagadják a vizsgálat tényét.

(hetek/Eurosport)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!