Huawei-botrány: a Barca sztárja felmondta a szponzori szerződését a kínai cégóriással
A sportoló a cég új "arcfelismerő" rendszerével kapcsolatos aggályai miatt döntött így
Huawei-botrány: a Barca sztárja felmondta a szponzori szerződését a kínai cégóriással

Antoine Griezmann, az FC Barcelona csatára(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 12. 11.
Antoine Griezmann, a francia válogatott és a Barcelona sztárja csütörtökön közölte, hogy megszakítja az együttműködését a kínai cégóriással, melynek eddig globális nagykövete volt, mivel aggályosnak tartja a vádakat, miszerint a Huawei hozzájárul az ujgur kisebbség elnyomásához.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Griezmann azt követően nyilatkozott az ügyben, hogy a média információi szerint a Huawei olyan arcfelismerő szoftver tesztelésében vesz részt, ami a kisebbség kínai megfigyeléséhez járul majd hozzá.

“A Huawei céget övező erős gyanúra tekintettel, mely szerint hozzájárult az ujgur-alert eszköz kifejlesztéséhez, bejelentem, hogy azonnal megszakítok minden partneri kapcsolatot a céggel."

- írta Instagram-posztjában.

 

A 29  éves játékos mindemellett arra kérte a kínai óriásvállalatot, hogy a vádak tagadása helyett tegyen konkrét lépéseket a népcsoport tömeges elnyomásának elítélésére, illetve befolyását felhasználva segítse elő az emberi jogok és nők jogainak tiszteletben tartását.

A Huawei szóvivője válaszul megkérte egykori reklámarcát, vitassák meg együtt azt a munkát, „amit jelenleg a vállalaton belül a legmagasabb szinten végeznek az emberi jogok, az egyenlőség és a diszkrimináció kérdésének kezelése érdekében” végeznek.

Az arcfelismerő szoftverre,l illetve az ujgurok megfigyelésének vádjaira a cég képviselője elmondta: nem fér bele a Huawei értékrendjébe. 

Technológiáink nem az etnikai csoportok azonosítására használjuk. Vállalati értékeink középpontjában a diszkriminációellenesség áll.”

A Vatikán is szót emelt az ujgurok mellett 

Ferenc pápa az Álmodjunk együtt - Út egy jobb jövő felé című, december 1-én megjelenő, új könyvében első alkalommal nevezte az ujgurokat üldözött népcsoportnak.

A nemzetközi jogvédő szervezetek szerint a nyugat-kínai területen akár 1,8 milliót is elérheti azoknak az ujguroknak és más, muszlim vallású kisebbségekhez tartozó embereknek a száma, akiket a helyi kormányzat akaratuk ellenére átnevelő táborokba zárt, és gyárakban, vagy a földeken dolgoztat.

A kínai vezetés mindig is tagadta az átnevelő központokkal és az ujgurok elnyomásával kapcsolatos vádakat.

Peking álláspontja szerint a Hszincsiangban fenntartott központok önkéntes alapon biztosítanak képzéseket azok számára, akiknek az életére "hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus".

(Guardian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!