Hatalmas méretű „tengeri sárkány” maradványait ásták ki Nagy Britanniában
A lelet a brit őslénytan történetének egyik leggrandiózusabb felfedezése
Hatalmas méretű „tengeri sárkány” maradványait ásták ki Nagy Britanniában

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 01. 12.
Közép-Angliában egy hatalmas méretű, állítólag sok millió éves „tengeri sárkány” maradványaira bukkantak, ami a brit paleontológia történetének egyik legnagyobb felfedezése. Az ichtioszaurusz fosszíliája ez idáig a legnagyobb és legteljesebb példány, amit valaha is találtak az Egyesült Királyság területén. A csontváz körülbelül 10 méter hosszú és a koponya hozzávetőlegesen egy tonnát nyom.

NE MARADJON LE! Szerda éjfélig tart előfizetői nyereményakciónk, amelyben többek között egy vadonatúj AUTÓ is gazdára talál. Rendelje meg hozzáférését ide kattintva!

A leletre Joe Davis, a Leicestershire and Rutland Wildlife Alapítvány munkatársa bukkant rá egy lagúnasziget rutinszerű lecsapolása során a Rutland Water tározónál még 2021 februárjában.

Az ichtioszauruszokat hatalmas fogaik és szemeik miatt a kutatók csak tengeri sárkányoknak kezdték el hívni, és az első ilyen típusú kövületeket még a 19. század elején Mary Anning kutató fedezte fel.

Dean Lomax paleontológus elmondása szerint „a Nagy-Britanniában talált számos ichtioszaurusz-kövület ellenére is figyelemre méltó, hogy ez a Rutlandban talált példány az eddig talált legnagyobb csontváz az Egyesült Királyságban”. Majd hozzátette, hogy ez a mostani egy valóban példátlan felfedezés, ami az egyik legnagyobb leletnek számít a brit paleontológiában.

Az ichtioszauruszok tengeri hüllők voltak és mintegy 250 millió évvel ezelőtt jelentek meg a Földön, 90 millió évvel ezelőtt azonban kihaltak. Méretük akár a 25 métert is meghaladhatta, de voltak köztük 1 méteres példányok is. Ami pedig a testformájukat illeti, leginkább a delfinekhez hasonlítottak.

A tavaly meglelt maradványokat az Egyesült Királyság minden tájáról érkezett szakértők ásták ki augusztus és szeptember között.

(Guardian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!