bizonyítékot találtak Jeruzsálem babiloni pusztítást követő újjáépítésére
Az új leletek alátámasztják a bibliai Ezsdrás és Nehémiás könyvében leírtakat
bizonyítékot találtak Jeruzsálem babiloni pusztítást követő újjáépítésére

Forrás: Facebook/City of David

2020. 06. 30.
Rendkívüli felfedezést tettek Dávid városánál, mikor egy több mint 2500 éves pecsétre és pecsétnyomóra bukkantak. A ritka lelet most egy régészeti és jeruzsálemi szempontból fekete lyuknak számító időszakot tölt be, ugyanis ezzel bizonyítást nyert, hogy a Babiloni Birodalom pusztítását követően az izraeli fővárosban megmaradt zsidóság nem sokkal később megkezdte Jeruzsálem újjáépítését. 

Szinte minden héten találnak valami rendkívülit Dávid városában, vagy Izrael más részein, amelyek bizonyítják a Bibliában évezredekkel ezelőtt leírtakat. Legyen szó a kananeus vallás kellékeiről, az Izraelre rontó asszírok fegyvereiről, vagy akár a rejtélyes Frigyláda tartókövéről - egyre több régészeti szenzáció támasztja alá a bibliai történeteket. 

A legújabb felfedezés egy eddig viszonylag fekete foltot helyez még jobb megvilágításba. A ritka lelet az Óváros falain kívül, a Dávid városában végzett ásatások során került elő. A két tárgy: a pecsét és pecsétnyomó a Kr.e. 6 századra vezethető vissza, amikor 586-ban a Júdeába benyomuló babiloni seregek lerombolták a Templomot és a zsidóság egy részét fogságba hurcolta, miközben a várost elpusztították. Eddig mindössze csak 10 tárgy ismert, ami az ezt követő perzsa időszak valamelyikéből származik (Kr.e. 536-333). 

"A perzsa időszak igazi fekete lyuk a régészetben"

- magyarázta a Times of Israelnek Dr. Yiftah Shalev, az Izraeli Régészeti Hatóság kutatója. "Mindig, amikor találunk valamit, az olyan mintha gyertyát gyújtanánk a sötétben - ami sok mindent új megvilágításba helyez" - folytatta. 

Két lelet, két világ

A pecsétnyomó egyfajta birodalmi stílust tükröz, valamiféle vezetőt, vagy istenséget ábrázol, míg a nyers agyag pecsétet helyben készíthették alsóbb társadalmi rétegben. Az előbbin egy széken ülő alak látható, előtte pedig néhány oszlop. Az Izraeli Régészeti Hatóság álláspontja szerint az alak vagy egy király lehetett, ám lehetséges az is, hogy a nyomó Nabu, vagy Marduk babiloni főistenséget ábrázolja. Míg az agyagpecsét egészen különleges tárgy, mivel úgy tűnik, hogy valaki egy törött cserép darabjába faragott betűknek látszó formákat. 

A négy és fél centis leletet egy széken ülő alak látható, előtte oszlopok. /Forrás: Facebook/City of David/
A négy és fél centis leletet egy széken ülő alak látható, előtte oszlopok. (Forrás: Facebook/City of David)

A kettő együtt Shalev szerint jól tükrözik, hogy a korban a hivataliság elkezdett visszatérni a babiloniak által elpusztított városba. A zsidók elhurcoltatását követően a városban maradó jeruzsálemi lakosok elkezdték újraépíteni a várost, és annak bürokratikus rendszerét is, éppen ahogyan a Biblia is ír erről. 

Jeruzsálemmel összefüggésben az elpusztult városban fennmaradó hivataliságra most először találtak egyértelmű régészeti bizonyítékot. Ezek a kellékek jól jelzik az itt élők erőfeszítéseit a helyreállításra. 

Jeruzsálem nem maradt elhagyatott

Tudományosan ugyan semmi sem utal arra, hogy a város valaha is elhagyatottan állt volna, most azonban a régészek az ásatások során feltárták, hogy a babiloni megszállás elől megmenekült lakosok az ősi Jeruzsálem külterületén rendkívüli otthonokat emeltek fel, a romok közepette - magyarázta a kutató. 

(Forrás: Facebook/City of David)
(Forrás: Facebook/City of David)

A Biblia történetírása szerint Júdea babiloni megszállása az i.e. 7 században kezdődött, és a zsidók elhurcolása összesen három hullámban történt meg. 586-ban Jeruzsálemet kifosztották, az Első Templomot pedig lerombolták. A város értelmiségi, vallási és polgári vezető rétegét deportálták. Végül 539-ben a perzsák meghódították Babilont, miután Círusz király engedélyezte a zsidóknak a visszatérést. 

(Times of Israel)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!