Harvard felmérés: veszélyezteti a szabadságot az eltörlés kultúrája az amerikaiak többsége szerint
A megkérdezettek 64 százaléka aggódik a negatív trend miatt
Harvard felmérés: veszélyezteti  a szabadságot az eltörlés kultúrája az amerikaiak többsége szerint

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 30.
Az amerikaiak nagy többsége veszélynek látja az eltörlés kultúráját szabadságukra nézve, derült ki a Harvard CAPS-Harris közvéleménykutató szervezet legfrissebb felméréséből. A válaszadók 64 százaléka szerint az egyre szélesebb körben terjedő "cancel culture" egyértelmű problémát jelent.   A válaszadók 36 százaléka szerint egyáltalán nem veszélyes a tendencia.

A felmérésből az is kiderült, hogy az amerikaiak 36 százaléka látja "súlyos problémának" az eltörlés kultúráját, 32 százalék "mérsékelt problémának", 20 százalék "kis problémának", 13 százalék pedig egyáltalán nem tartja problémának.

A felmérést az eltörlés kultúrájáról szóló egyre növekvő társadalmi vita kapcsán végezték, amelyet Merriam-Webster szótár úgy határoz meg, hogy

"a tömeges eltörlés gyakorlata illetve a rosszallás kifejezés és a társadalmi nyomásgyakorlás tendenciája".

Sharon Osbourne és Piers Morgan brit médiaszemélyiségek a legújabb közszereplők akik becsatlakoztak az egyre növekvő vitába. A CBS pénteken jelentette be, hogy Osbourne, a CBS „The Talk” című műsorának társműsorvezetője a hónap elején zajló heves beszélgetés belső vizsgálatát követően távozik.

Pierce Morgan szintén a közelmúltban kényszerült távozásra a "Good Morning Britain" műsorból, miután Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjújában elhangzottakról nyilvánosan kijelentette, nem hisz el semmit, ami kijön a színésznő száján. A csatorna nem sokkal később elköszönt tőle.

Sharon Osbourne védelmébe vette Morgant, mondván:

"Úgy érzem, hamarosan engem is elektromos székbe tesznek, amiért van egy barátom, akiről sokat úgy gondolják, rasszista, így én is az vagyok."

Nem sokkal később beigazolódott aggodalma, neki is távoznia kellett.

A Harvard felmérése azt mutatja, hogy a megkérdezettek 54 százaléka aggódik, hogy online véleménynyilvánításaik miatt letilthatják, vagy elbocsáthatják őket, míg 46 százalék nem fél ilyesmitől. 

"A közvélemény általában negatív értékeléseket ad  a közösségi médiafelületeknek, és úgy látja a mozgalom inkább szól a cenzúráról, mint a hibák kijavításáról. Ez egyre nagyobb nemzeti üggyé válik"

- jelentette ki Mark Penn, a Harvard CAPS-Harris közvéleménykutató igazgatója. 

A felmérést 1945 regisztrált szavazó részvételével végezte a Harvard Egyetem Amerikai Politikai Tudományok Intézete és a The Harris Poll szervezet március 24 és 25 között.

A teljes felmérési eredményeket a héten teszik közzé.

(The Hill/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!