Ricky Gervais: az eltörléskultúra fasizmus
„Csak mert sértve érzed magad, még nem jelenti azt, hogy igazad van”
Ricky Gervais: az eltörléskultúra fasizmus

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Ricky Gervais nevét, aki nem ismerte volna A hivatal (The Office) című sorozatból, az a januári Golden Globe-gála után minden bizonnyal képe került a szabadszájú, és újabban celebostorozó humoristával. Gervais továbbra se fogja vissza magát, a szabad véleménynyilvánítás és a politikailag nem korrekt kommunikáció eltörlését célzók egyik fő kritikusává is vált.

„Szóval ha esetleg nyertek ma este valamit, ki ne használjátok politikai eszmefuttatásra. Nem vagytok abban a helyzetben, hogy a nyilvánosságot bármiről is kioktassátok, mert nem tudtok semmit a való világról, legtöbbetek nem járt még annyit se iskolába, mint Greta Thunberg”

– hangzottak az azóta ikonikussá váló Golden Globe-nyitómonológon Gervais szavai. A humorista nem először szállt bele páros lábbal az álomgyár elitjébe, sokszor már-már botrányossá téve a díjátadókat obszcén viccekkel és jelzőkkel teletűzdelt megszólalásaival, és persze kíméletlen kritikáival, amellyel Hollywood képmutatására, perverzióira és politikai véleménydiktatúrájára hívta fel a figyelmet.

Gervais azóta is kitart álláspontja mellett, egyúttal a szabad véleménynyilvánítás és a politikailag nem korrekt kommunikáció eltörlését célzók egyik fő kritikusává is vált. A napokban a talkRadio-nak adott interjújában arról beszélt, hogy az eltörléskultúra tulajdonképpen a fasizmus egy „fura formája”, amikor mások akarják eldönteni, hogy miről és mit lehet vagy nem lehet mondani. Felhívta a figyelmet arra is, hogy terjedőben van egy olyan téves mítosz, hogy aki szólásszabadságot akar, az szükségképpen szörnyű dolgokat akar mondani.

„Ha egy kicsit is baloldali hangot ütsz meg, a Twitteren azonnal Trockijnak neveznek, ha egy kicsit jobboldali vagy, akkor Hitlernek bélyegeznek, ha pedig centrista vagy, aki mindkét oldalt meghallgatja, te vagy a gyáva.”

 

Gervais már többször is kikelt az ellen, hogy kriminalizálják azokat a hangokat, amik némelyek számára sértőek lehetnek. Híres mondata, hogy „csak mert sértve érzed magad, még nem jelenti azt, hogy igazad van”.

Múlt héten a Radio Times-nak adott interjújában azt is elmondta, hogy szerinte, ha ma készülne el a 2001-ben bombasikert arató A hivatal, valószínűleg szétszednék, mert „ez a gyalázatos csőcselék mindent kiforgat”. Szerinte a sorozat csupa olyan témáról szól, amikről a legtöbben ma beszélni se mernek.

Kritikát fogalmazott meg a BBC-vel kapcsolatban is, amely annak idején a sorozatot sugározta. Szerinte idővel egyre több óvatos, a munkáját minden körülmények között megtartani akaró  embert vettek fel, akik bizonyos témákban már félnek a viccektől, még akkor is, ha azok kifejezetten ironikusak. Gervais szerint ha most jelenne meg, némelyek elvesztenék az irónia és a kontextus megértésére való képességüket.

Lesújtó véleménnyel van a komédia világáról is: szerinte két tábor sikoltozására redukálódott.

„Őszintén úgy gondolom, hogy semmi olyat nem teszek, amit törölni kéne” – mondta el a humorista. Gervais megszólalásaival igencsak magára haragította a liberális „újbeszél” képiselőit, ám úgy tűnik, eszében sincs meghátrálni, ahogyan a Golden Globe-beszédével kapcsolatban is elmondta:

„az embereknek elegük van a képmutatásból.”

 

(Daily Wire/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!