Harcba indul a Trump-tábor: "ha most nem küzdünk, sosem lesz többet republikánus elnök" - frissül
Amerikai elnökválasztás 2020
Harcba indul a Trump-tábor: "ha most nem küzdünk, sosem lesz többet republikánus elnök" - frissül

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Hétfőtől bíróságra viszi a Trump-kampány az összes olyan ügyet, ahol felmerül a csalás gyanúja. Állításuk szerint több ezer ilyen eset van, amit ki kell vizsgálni. Az amerikai elnök mellé már több republikánus szenátor is felsorakozott. Cikkünk folyamatosan frissül. 

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

17:00 – Ennek a hírfolyamnak itt vége szakad

Holnap érkezünk a legfrissebb hírekkel.

16:50 – A Big Tech felsorakozik Biden mellett

Biden úgynevezett hatalomátmeneti csapatába felkérték többek között a Facebook korábbi vezető tanácsadóját, Jessica Hertz-et, az Apple kormányzati kapcsolatokért felelős korábbi elnökhelyettesét, Cynthia Hogant és Eric Schmidtet is, a Google korábbi vezérigazgatóját. A Financial Times közlése szerint egy új techipari munkacsoport tagjai lesznek a Fehér Házban.

 

16:40 – Nem csak a republikánusok, a Demokrata Párt is megosztott

Miközben a választási kampány alatt igyekeztek egységesek maradni, most a Demokrata Párton belüli törésvonalak is felerősödtek. Konkrétan a párt progresszív és mérsékelt vonala feszül egymásnak a radikális klímapolitika és a Black Lives Mattert övező megmozdulások kapcsán. Erről írt cikket a New York Times: 

 

16:36 – Biden gratulál a vakcinához, de figyelmeztet

Joe Biden közleményében azt írja, hogy bár gratulál a rendkívüli áttöréshez, ugyanakkor emlékeztet, hogy a harc még hónapokig tarthat a COVID-járvánnyal szemben.

 

16:03 - Ezt lehet tudni az új vakcináról

Az oltóanyag amerikai és német fejlesztői szerint a vakcina több, mint 90 százalékos hatékonyságot mutatott a vírusvédelemben. Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szakosodott mainzi Biontech és a New York-i központú Pfizer Lightspeed (Fénysebesség) nevű fejlesztési programja a világjárvány első heteiben kezdődött.

14:19 – Gyanúsnak tartják a Trump-pártiak, hogy pont most jött ki a vakcina híre

A nap egyik örömhíre, hogy a Pfizer bejelentette, hogy a koronavírus-oltásuk 90 százalékos hatékonyságú az első vizsgálatok szerint. Az ifjabbik Donald Trump ezt követően a Twitterre azt írta, hogy érdekes az időzítése a hírnek. Mint ismeretes, az elnökválasztási kampány során téma volt, hogy vajon még a választás előtt kijön-e valami biztató hír a koronavírus elleni oltásról.

 

13:34 – Trump: hamarosan lesz vakcina!

Donald Trump a Twitteren közzétett üzenetében osztott meg néhány NAGYSZERŰ HÍRT: azaz, hogy a gazdasági helyzet javul, a VAKCINA HAMAROSAN JÖN, és a jelentések szerint 90 SZÁZALÉKOS HATÉKONYSÁGÚ.

 

13:03 – A német-amerikai barátság közös kincs

A német-amerikai barátság közös kincs, amelyet tovább kell gyarapítani - jelentette ki Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben az amerikai elnökválasztás alkalmából tett sajtónyilatkozatában.

Kiemelte, hogy a választópolgárok döntése révén az Egyesült Államok következő elnöke Joe Biden lesz, aki évtizedes bel-, és külpolitikai tapasztalattal kezdi meg munkáját, és jól ismeri Németországot és Európát.

Hozzátette, hogy szívből gratulál a megválasztott elnöknek, és Kamala Harris megválasztott alelnöknek is, aki "a tisztséget betöltő első nőként és bevándorlók gyermekeként sok embernek inspiráció, és példa az Amerika adta lehetőségekre".

12:15 – Putyin addig nem gratulál, amíg nincsenek végleges eredmények

A Reuters írta meg, hogy a Kreml tájékoztatása szerint, megvárják az amerikai elnökválasztás végleges eredményét, mielőtt kommentálnák azt. Utaltak arra, hogy Trump bejelentése szerint még jogi eljárások sora fog lefolyni.

11:56 – Kína sem sieti el a gratulációt

Óvatosan reagált a kínai külügyminisztérium hétfőn Joe Bidennek amerikai elnökválasztáson elért sikerére -írja az MTI. 

"Tudomásul vettük, hogy Joe Biden győzelmet hirdetett" - mondta Vang Ven-bin kínai külügyi szóvivő.

Amikor azonban arról kérdezték, hogy mikor gratulál Hszi Csin-ping kínai államfő a demokrata párti politikusnak, azt válaszolta: "Az elnökválasztás végleges eredményét az amerikai törvények és eljárási rend szerint határozzák majd meg".

Arra, hogy a kínai vezetés eddig miért nem reagált Biden győzelmére, Vang azt válaszolta, hogy a nemzetközi szokásnak megfelelően járnak el.

11:31 – A német külügy "évek óta várt már erre"

Nem változik meg minden, de sok minden jobb lesz a transzatlanti kapcsolatokban annak révén, hogy Joe Biden váltja Donald Trumpot az Egyesült Államok élén - mondta a német külügyminiszter hétfőn egy rádióinterjúban.

Heiko Maas a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy Joe Biden "elkötelezett multilateralista" - elkötelezett a nemzetközi ügyek többoldalú megállapodásokon nyugvó előmozdítása mellett -, "aki tudja, hogy korunk nagy kihívásai, a globalizáció, a klímaváltozás, a digitalizáció, a migráció mind-mind határtalan kihívás, amelyekre nemzetközi megoldás szükséges" - írja az MTI.

Ezért a német kormány arra számít, "hogy az elnökváltás után több együttműködés lesz a nemzetközi porondon, és kevesebb szembenállás" - mondta a német diplomácia vezetője. "Évek óta várunk már erre" - tette hozzá Heiko Maas.

11:17 – Michiganban közben BLM aktivisták tüntetnek

 

10:59 – A Szenátusban is megtámadják a választási eredményeket

Lindsey Graham republikánus szenátor egyben a szenátus igazságügyi bizottságának is az elnöke. A szenátor bejelentette, szenátusi szinten is vizsgálni fogják azt az ügyet, melyben egy pennsylvaniai postai dolgozó eskü alatt vallja, hogy a levélszavazatokat rendszerszinten visszadátumozták. A botrányt egyébként a választási csaláseseteket rejtett kamerás módon felgöngyölítő Project Veritas robbantotta ki: 

 

10: 49 – Caroline Glick rendkívül pontosan foglalta össze a helyzetet

Az izraeli publicista, a Breitbart és a Jerusalem Post egykori szerkesztője véleménycikkében vette végig, mi is vezetett odáig, hogy az Egyesült Államok ennyire megosztott lett. A cikket itt olvashatja.

10:33 – Jelen állás szerint

Forrás: MTI
Forrás: MTI

10:16 – Trump nagygyűlések sorát tervezi

Donald Trump több fronton is kész megtámadni a választások eredményét: a jogi pereskedések mellett az elnök stábja nagygyűlések sorát tervezi az ország számos államában - erősítette meg a Fox News az Axios értesüléseit. 

Az elnök ugyanakkor külön csapatokat is küld az újraszámolásokhoz Georgiáva, Arizonába és Pennsylvaniába is. 

09:13 – "Ha most nem harcol a Republikánus párt, soha többet nem választanak republikánus elnököt"

Miközben a párt egyik fele a kormányzati pozíciókért és a politikai karrier miatt már inkább feladná a mostani elnökválasztásért vívott szélmalomharcot, több befolyásos republikánus vezető, köztük Lindsey Graham szenátor is úgy véli, ha most feladják a harcot, akkor később sem lesz lehetőség republikánus elnöknek választást nyerni. 

A Fox News-nak adott interjújában Graham szerint el kell utasítaniuk azt, hogy Joe Biden győzelme végleges lenne. Szerinte komoly aggályok merültek fel a választás tisztaságát illetően, amelyeket ki kell vizsgálni. 

08:49 – "Al Gore-nak 37 napot adtunk a választás tisztaságának ellenőrzésére"

Kristi Noem, Dél-Dakota republikánus kormányzója szintén az ABC televíziónak nyilatkozott. Mint mondta: korai még győzelmet hirdetni, a választási eredmények szempontjából kulcsfontosságú tagállamokban visszaélések fordultak elő. A műsorvezető felvetésére, miszerint nincsenek bizonyítékok széles körű választási csalásokra, Noem azzal válaszolt: nem tudja, milyen széles körűek ezek a visszaélések, s azt sem tudja, hogy feltárásuk változtat-e a végeredményen, de - mint fogalmazott - "csodálkozik azon, hogy miért fél mindenki a választás tisztességességének megállapításától".

 

"Al Gore-nak 37 napot adtunk a választás tisztaságának ellenőrzésére, mielőtt döntöttünk volna arról, hogy ki az elnök" - jelentette ki a kormányzó, utalva a 2000-ben Al Gore demokrata párti és George W. Bush republikánus elnökjelöltek közötti vitára, amelyben végül az alkotmánybíróság hozott döntést George W. Bush javára. "Vajon miért is nem engedhetjük meg 70,6 millió amerikainak, aki Trump elnökre szavazott, hogy éljen ugyanezzel a megfontolással" - hangsúlyozta Kristi Noem. Hozzáfűzte még, hogy "2000-ben Al Gore-nak volt lehetősége bírósághoz fordulni, meg kell adnunk ezt a lehetőséget Donald Trumpnak is".

08:24 – Több republikánust is berántana a kormányába Biden

Joe Biden egyik tanácsadója, Ted Kaufman az NBC televíziónak nyilatkozva kifejtette: a hatalomátadást bonyolító csapat már a jövő héten az új kormány összetételével fog foglalkozni, bár a kormányzat kulcspozícióiról várhatóan még nem születik döntés. Elemzők szerint ez azt jelezheti, hogy a Biden-kormányzatban republikánus politikusok is helyet kaphatnak - írja az MTI.

Symone Sanders, Biden másik tanácsadója a CNN televízióban arról beszélt vasárnap, hogy bár a Fehér Ház tisztségviselői még nem vették fel velük a kapcsolatot, de a képviselőház több republikánus törvényhozója már kapcsolatba lépett Bidennel az elmúlt napokban.

08:00 – A republikánusok elbukhatják a Szenátust is

Az amerikai Demokrata Párt esélyesnek tartja magát Georgiában két szenátusi helyre - közölte Stacey Abrams volt georgiai demokrata párti kormányzójelölt vasárnap a CNN televíziónak nyilatkozva.

A politikusnő leszögezte: ha ezt a két szenátusi helyet is sikerül elnyerniük, akkor a demokratáknak a szenátusban is többségük lesz. "Ez meghatározó tényező lesz abban, hogy megoldjuk az egészségügy és az igazságszolgáltatás kérdéseit" - fogalmazott.

 

A száz tagú szenátusban 53 politikusukkal eddig a republikánus pártiaknak volt többségük, ám a mostani voksolásokon a demokraták egy helyet szereztek, két szenátusi bársonyszékért pedig január 5-én második fordulót tartanak. Mindkét szenátusi voksolás Georgiában lesz, és ha a demokrata jelöltek győznek, akkor a szenátusban is övék a többség.     

Az Egyesült Államokban minden törvénynek és az elnök által jelölt személy kinevezésének a jóváhagyásához szükséges a szenátus jóváhagyása. "És most Georgia is a miénk lesz, és megváltoztatjuk a világot" - jelentette ki Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője Joe Biden demokrata párti elnökjelölt elnökválasztási sikerének bejelentése után szombaton New Yorkban - összegezte a helyzetet az MTI.

Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!